Снимка БулфотоБългарският премиер Бойко Борисов се бори лъвски смело за

...
Снимка БулфотоБългарският премиер Бойко Борисов се бори лъвски смело за
Коментари Харесай

От Скопие похвалиха Борисов: Той се бори лъвски и смело за Балканите

Снимка Булфото

Българският министър председател Бойко Борисов се бори " лъвски самоуверено " за Западните Балкани и за Македония. Това разгласи някогашният македонски министър председател Владо Бучковски в предаването " Светът е бизнес " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Според него Западните Балкани са на кръстопът - или ще бъдат, или няма да ги има, а конференцията " Европейски съюз - Западни Балкани " може да ги върне в дневния ред на Европейския съюз, написа Блиц.

Бучковски е безапелационен и че национализмът на Балканите е жив и може да бъде изтръгнат единствено посредством европеизация на Балканския полуостров.

" Според мен България направи доста и това ние би трябвало да го признаем. Лъвски самоуверено се бореше за Западните Балкани и по-специално за Македония вашият министър председател Борисов. Реално лъвски и откровено споделям, че накара и останалите водачи на Европейския съюз да премислят смисъла на Западните Балкани и да прегледат възможностите тези страни да станат членове на Европейския съюз до 2025 ", сподели някогашният македонски водач.

Той напомни, че години след приемането на България и Румъния в Европейския съюз е имало разногласия измежду западните политици дали се е избързало.

" Последва приемането на Хърватия, което изостри гранични проблеми. Хърватия има проблеми с Унгария. Тогава стартира да се появява песимизъм, по отношение на разширението ", сподели Бучковски. Според него това се е оказало пагубно за модерните европейски политици на Западните Балкани.

" Възвърна се национализмът, върна се шовинизмът. Върнаха се алтернативите дали има други възможности, в случай че не ни желае Европейският съюз дали да не почукаме на вратата на Москва ", сподели още Бучковски.

Затова той счита, че са доста значими посланията от срещата " Западни Балкани – Европейски Съюз ".

" За Македония няма по-голям съдружник от България в сегашния миг на пътя към Европейския съюз и НАТО ", безапелационен е някогашният македонски министър председател. " И се веселя, че болшинството от жителите на Македония в този момент го признава ", добави той.

Бучковски счита, че подписаният предходната година контракт за другарство сред София и Скопие  е отворил действителна нова страница в връзките сред двете страни.

" Огромна помощ, която България може да даде на Македония, е да спомогне за решаването на разногласията сред Сърбия и Косово, тъй като без да се преодолее тази спънка и Сърбия не може да бъде членка на Европейски Съюз ", добави някогашният македонски министър председател.

" Трябва да признаем, че не може на Балканите единствено най-малката страна - Черна гора - да бъде сигурна за участието си в Европейски Съюз. Естествено е, дружно с Македония, и Сърбия до 2025 година да стане членка на Европейския съюз, по-късно е Албания и по-късно всички дружно да помогнем и Косово и Босна и Херцеговина да влязат в Европейски Съюз ", сподели още Бучковски.

Той разяснява и въпроса за ситуацията на българите в прилежаща Македония. Според него македонските жители, които се дефинират като българи, би трябвало " да вършат това, което правеха през последните месеци ".

" Имат опция без предубеждения и в сходство с подписания контракт всеки да бъде подобен, какъвто се усеща ".

Бучковски счита, че политическата партия, образувана от българите, които са родени в Македония, освен ще бъде конкурентна на политическата сцена, само че и ще победи доста предубеждения.

Относно взаимната комисия за историческото минало той сподели, че е време " един път вечно историята да бъде върната на историците, а политиците, които през днешния ден са отпред на двете страни, да градят нашето настояще ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР