Снимка: Булфото На днешният 24 април рожден ден празнува примата

...
Снимка: Булфото На днешният 24 април рожден ден празнува примата
Коментари Харесай

Лили Иванова на 79: Примата на родната естрада

Снимка: Булфото
На днешният 24 април рожден ден чества примата на българската сцена Лили Иванова. Тя е родена през 1939 година в град Кубрат и през днешния ден с право е определяна като най-популярната българска естрадна певица.

В своята музикална кариера, която започва при започване на 60-те години, певицата има над 35 албума и десетки песни, които се трансформират в шлагери в България и в страните от социалистическия блокq написа Dnes.bg.

Ето любопитни обстоятелства за живота и кариерата на Лили Иванова:

Макар и родителите й да не са музиканти, тя има музикални корени в фамилията си. Дядо й и вуйчо й по майчина линия свирят на цигулка, а майката на бъдещата звезда също е пеела, въпреки и не професионално.

Тя получава първия си музикален инструмент - акордеон, като подарък от родителите й, когато е 7-8-годишна. Тя стартира да се учи сама, защото няма кой да я образова.

Като дете Лили пее в учебен хор. За малко посещава и курсове по пиано.

Лили Иванова е упражнявала като дете художествена гимнастика, като даже има триумф на държавно състезание.

Средното си обучение приключва в колеж за медицински сестри и акушерки във Варна и малко по-късно стартира работа по специалността в родния Кубрат.

Първият й огромен шлагер става песента " Събота вечер ".

През 1966 година в Братислава, Чехословакия, Лили Иванова се явява на първия си интернационален конкурс, където печели и трите награди " Златен ключ " – за най-хубав реализатор, за най-хубава мелодия и текст.

Първите й музикални изяви отвън границите на България са в прилежаща Румъния.

През 1965 година Лили Иванова дебютира и в киното. Певицата се снима в игралния филм " Неспокоен дом " на режисьора Рангел Вълчанов, в който в кабаре извършва песента " Cuore " на Рита Павоне.

През 1975 година е издадена първата биографична книга за певицата, озаглавена „ Нашата Лили “. Нейни създатели са Ивайла Вълкова и Марин Бончев.

Лили Иванова има зад тила си 3 брака.

През 1997 интернационалната асоциация на дамите я номинира като една от най-прочутите дами на 20-ти век.

През 1999 Лили Иванова е наградена с медал " Стара планина " за заслуги към българската поп музика. Орденът е връчен от българския президент Петър Стоянов.

Лили Иванова стана първата българска звезда, препълнила за концерт новата спортна зала в София - " Арена Армеец ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР