Снимка Булфото, архивСкопският телевизионен канал Алсат-М“, цитиран от агенция  предаде,

...
Снимка Булфото, архивСкопският телевизионен канал Алсат-М“, цитиран от агенция  предаде,
Коментари Харесай

След ветото на България, правителството на Република Северна Македония нямало План „Б за спора

Снимка Булфото, списък

Скопският ефирен канал „ Алсат-М “, представен от организация "  предаде, че след ветото на България, държавното управление на Република Северна Македония (РСМ) няма План „ Б “ за разрешаване на разногласието със София, само че остава настроено оптимистично, че до декември ще бъде реализиран компромис и страната ще стартира договарянията с Европейския съюз.

Външният министър Буяр Османи има вяра, че двустранните разлики могат да бъдат смекчени посредством междуправителствена комисия. Той споделя, че е почнал подготовката, само че към момента няма дата по кое време ще се организира тази среща. „ Връщане на интензитета на контактите, изключително на тази комисия, за разглеждане на всички тематики, за които беседваме в двустранен подтекст, с цел да се смекчат някои от терзанията, които имат те, или разликите, които имаме. Мисля, че тази комисия е верният инструмент да се дискутират тези разлики и най-после да се утвърдят общите констатации “, съобщи Османи.

Експертите, въпреки това, споделят, че оптимизмът на държавното управление е голословен. Българският министър председател Борисов изрази през днешния ден страдание, че Скопие не се е заело да позволи разногласието, само че съгласно него той чака този въпрос да бъде позволен посредством диалози, а не посредством лобиране и напън.

„ Бяхме извънредно благи и деликатни във всички диалози, които водехме с тях. „ Обяснихме доста ясно до каква степен могат да стигнат нашите взаимни отстъпки “, сподели Борисов. За да отвори пътя към Европейския съюз, София желае от Скопие да се придържа към езиковата дефиниция съгласно Договора за другарство от 2017 година с ясни периоди за използване на Договора и явен отвод от искания за битие на „ македонско малцинство “ в България.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР