Снимка: Булфото, архивОсновно хората, на които разчитаме да се справим

...
Снимка: Булфото, архивОсновно хората, на които разчитаме да се справим
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Това, което днес се случва в класната стая, е обществото ни утре

Снимка: Булфото, списък

Основно хората, на които разчитаме да се оправим със социално-икономическото развиване и провокациите в просветителната система са учителите. Това съобщи пред публицисти в Казанлък министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по мотив плануваното 20-процентно нарастване на учителските заплати, написа Канал 3.бг.

„ Това, което през днешния ден се случва в класната стая, е обществото ни на следващия ден. На тези хора сме поверили нашите деца, на тях разчитаме да включат всяко едно дете в просветителната система, в това число и от най-проблемните групи, и те би трябвало да получат високи хонорари ”, означи министър Вълчев. В този смисъл той разясни, че би трябвало да има едно общо огромно нарастване в заплащането за труда на педагозите. Отделно от това, тези които поставят доста по-големи старания всекидневно, които работят с най-трудните деца, които реализират резултати, би трябвало да бъдат в допълнение стимулирани. Такива принадлежности имат шефовете на просветителни институции, подобен инструмент има и началникът на Регионалното ръководство на образованието – да стимулира най-хубавите шефове.

„ Ние насочваме ясни послания към учителите - какво желаеме, какво чакаме от тях. Изискваме по-добри просветителни резултати, по-голяма ангажираност с всички действия в системата, поддръжка за всяко едно дете, многочасова работа с всяко едно дете, компенсиране на просветителните компликации, дейно включване на всяко едно дете, с оглед то да придобие основните компетентности. Това са изначално задачите на просветителната система ”, сподели министърът на образованието.

Той акцентира, че най-важният фактор в системата е стимулираният преподавател, на който да бъде обезпечено заплащане, което да е над междинното за страната.

„ Винаги моля също към учителите за оптимално взаимоотношение сред просветителните институции. Те би трябвало да са отворени, да взаимодействат с родителите, да дават информация на родителите, да включват родителите в разнообразни форми, да ги уверят, че се грижат оптимално за децата им ”, разясни министър Вълчев. По думите му учителите би трябвало да бъдат отворени и към останалите институции – да работят добре с Общината, с бизнеса, изключително когато става въпрос за професионални гимназии.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР