Снимка: Булфото, архивНикога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги

...
Снимка: Булфото, архивНикога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Отварянето на моловете ще е сред последните мерки

Снимка: Булфото, списък

Никога не съм взимал самостоятелно решенията си, постоянно колективно с сътрудниците от Министерския съвет и от Националния действен щаб ( НОЩ ).  Така пред БНР министърът на  опазване на здравето то  Кирил Ананиев  оправда неналичието си на притеснение от това, че новият законопроект ще му вмени повече власт, написа " Дунав Мост ".

Той очерта два разновидността за дефинитивно приемане на законопроекта, който би трябвало да работи след отпадането на изключителното състояние, давайки опция за въвеждане на противоепидемични ограничения за „ изключително санитарно състояние “: 

„ Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се трансформира философията на записаното в частта на  опазване на здравето то, а да се уточняват единствено някои тълкувания и дефиниции, с цел да няма несъгласие в тълкуванието. Според втората догадка – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се одобри вземането на решение за въвеждане на изключителна епидемиологична конюнктура да става от Народното събрание след импортирано предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на  опазване на здравето то и от основния държавен здравен контрольор “.

В предаването „ Неделя 150 “ министър Ананиев акцентира, че критериите за налагането или за отменянето на ограничения ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

Здравният министър уточни, че след отпадане на изключителното състояние в действие ще остане временната  възбрана  за влизане на непознати жители на територията на страната; временна  възбрана  за напредване на територията на страната, в случай че има епидемиологични огнища; краткотрайно ограничение на употребата на обекти с публично предопределение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната; докладът на заболелите от Covid-19. 

„ В понеделник ще има среща с министъра на културата и ще разгледаме негов план за всяка последваща крачка при какви условия, с цел да стартира поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства “. 

За Ананиев един от главните въпроси, който към момента остава без консенсус, е по кое време да бъдат отворени детските градини и яслите. 

„ До две седмици ще забележим резултатите в страните, които отпуснаха тези ограничения и на тази база, както и на наши разбори, ще вземем своето решение “. 

По думите на министъра ситуацията във всяка болница е друга и аргументите за това са разнообразни, „ по тази причина има разнообразни ограничения, които могат да се приложат като пренасочване на лекари или пренасочване на болни към лечебни заведения в други обитаеми места “. 

„ Имаме трайна  политика  при решаването на проблем с човешкия запас. Вече втора година предлагаме на МОН нарастване на броя на местата по медицина, изключително за специалността на медицинските сестри. За да можем да увеличим заплащането на експертите по медицински грижи, вдигнахме цените на много клинични пътеки, което ще се отрази за нарастване на заплатите на експертите “. 

Водещ:  Ключов събеседник в „ Неделя 150 ”, тъй като към този момент имаме връзка с  Кирил Ананиев , министърът на  опазване на здравето то. Добър ден, господин Ананиев.

Кирил Ананиев :  Добър ден, господин Стаматов.

Водещ:  Страх ли Ви е, господин Ананиев, от толкоз власт, която Ви се дава или която е на път да Ви бъде дадена?

Кирил Ананиев :  Разбира се, че не ме е боязън, защото аз в никакъв случай не съм вземал самостоятелно решенията с моите заповеди. Ние постоянно сме вземали групово решение, дружно с моите сътрудници от Министерския съвет и сътрудниците, несъмнено, от Оперативния щаб. Макар че аз издавам независим административен акт, това не значи, че това е волята и решението само единствено на министъра на  опазване на здравето то.

Водещ:  Да, само че както се споделя, Вашата фигура е на напред във времето? Министърът на  опазване на здравето то и в тази ситуация, Вие,  Кирил Ананиев , сте фигурата, която в очите на обществото ще концентрира пълномощията?

Кирил Ананиев :  Пак споделям още веднъж, това не е мое персонално решение, това е групово решение. На базата на диалозите, които се водеха в Правната комисия в Народното събрание и по-късно дебатът в пленарна зала, съгласно мен, се оформят два разновидността на дефинитивно приемане на законопроекта. Единият вид, в случай че се запазят сегашните текстове в проектозакона, не би трябвало да се трансформира философията на записаното в частта, несъмнено на  опазване на здравето то. По-скоро може да се уточняват обособени понятия и дефиниции в сферата на  опазване на здравето то, с цел да няма несъгласия в тълкуванието. Всички тези дейности ще се съобразят с признатите на равнище Европейски съюз и СЗО правила и дефиниции. Разбира се, поражда и втори вид, втора догадка, защото и всички политически сили плануват да внесат през днешния ден, до края на работния ден, оферти за промени, допустимо е да се мине и към различен вид на законопроекта, където вземането на решения за изключителна епидемиологична конюнктура да става от Народното събрание, по предложение на Министерския съвет, несъмнено, на база на оценка, която ще се извърши от министъра на  опазване на здравето то и основния държавен здравен контрольор и там ще се регламентират всички тези неща, за които приказва преждеговорищия, като характерности, критерии, стандарти, процедури. Така че всичко е в ръцете на народните представители и ще забележим какво извънредно решение те ще вземат.

Водещ:  Понеже Вие заговорихте за тези два разновидността. Нека да се спрем, при всички случаи обаче, дали основният държавен здравен контрольор ще Ви предлага, Вие ще одобрите, или пък Вие, дружно с инспектора…

Кирил Ананиев : Ние дружно ще го създадем, несъмнено.

Водещ : …да, ще го оферирате и Народното събрание ще го утвърди, при всички случаи би трябвало да има някакви критерии. Какви, съгласно Вас, господин Ананиев, би трябвало да са критериите, по които ще се дефинира дали да се облекчават или да се стягат ограниченията, съгласно другата обстановка?

Кирил Ананиев :  Да. Какви ще са критериите, по които ще се дефинира, дали да се облекчават или да се стягат ограниченията, зависят от осъществяването на критериите за оповестяване на заплаха за публичното здраве. А те са написани в интернационалните здравни правила на Световната здравна организация, на която, несъмнено, и България е държава-членка. Най-важните за нас са медицинските резултати за развиването на болестта в нашата страна. Това са последствията за публичното здраве, това са тежестта на протичане на болестта, групи от популацията в риск, също така, липса на лекуване и профилактика, нововъзникнали болести с незнаен механизъм за предаване на това заболяване, резултатите от до момента прилаганите ограничения и редица други. За нас са значими, несъмнено, и статистическите данни за броя на новите случаи на инфектирани и неизлекувани. Ще се мери въздействието на всяка анулация в актуалните ограничения за разширение на обществения живот и напредването на хората. Ако това води до отрицателен напън върху здравето на хората и върху здравната система, ще се подхващат надлежно ограничения в противоположна посока.

Водещ:  Но Вие към този момент явно си давате сметка, че строги, затегнати, мощно рестриктивни ограничения не са вероятни за дълъг интервал от време. Т. е. ще би трябвало да се преценя доста деликатно, в какъв интервал и за какъв брой време да бъдат въвеждани такива ограничения. Кога очаквате първите резултати, които да Ви покажат, дали на този стадий се работи вярно?

Кирил Ананиев :  Разбира се, безусловно разумно е Вашето изявление. Ние непрестанно следим всяка една мярка, с която се разхлабват досегашно избраните ограничения. Например, сега следим опита и на другите страни. Сега ще забележим резултата от работата на заведенията навън, басейните навън, действието на музеите навън. Знаете, че (…) да стартират тренировките на футболните клубове, на олимпийците ни, самостоятелните спортове навън. Всичко това обаче, не по остарелия метод, а още веднъж при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Т. е. ние всекидневно следим какво се случва вследствие на тези ограничения, а несъмнено и това, какво се случва в света. Ето в този момент да вземем за пример, един от главните въпроси и претенции, които се слагат и по които няма консенсус в нашето общество е, по кое време да отворим детските градини и детските ясли, с цел да могат децата да отиват и родителите надлежно да извършват своите служебни отговорности.

Водещ:  Да, Вие бяхте твърдо срещу това да се случи скоро.

Кирил Ананиев :  Да. Вие знаете, че сега много страни от Европейския съюз са създали тази първа крачка и чакаме в границите на седмица или на две седмици, най-вече, да забележим какви са резултатите, по какъв начин се демонстрира болестта при тези условия. И ние ще вземем надлежно нашето решение, освен естествено на опита на другите страни, а и на характерния темперамент на образуване на този развой в България. Тъй като знаете, че там се струпват много дечица, има обслужващ личен състав, който в множеството случаи е на много преклонна възраст и предаването на болестта може да се окаже съдбовно. От тази позиция, ние ще продължим да следим този развой и съм уверен, че ще вземем най-правилното решение за времето, в което да отворим тези детски заведения.

Водещ:  Г-н министър, до по кое време ще работи Националният действен щаб? Смятате ли, че този орган продължава да бъде нужен, изключително по-късно, което беше гласувано на първо четене в петък в Народното събрание, тъй като там се показват две фигури, Вашата, на министъра на  опазване на здравето то и тази на основния държавен здравен контрольор?

Кирил Ананиев :  Вижте, това решение е само на министър-председателя. Вие знаете, че той сътвори Националния действен щаб, с негова заповед. Ако питате за моята персонална оценка, аз правя оценка неговата работа с много висока оценка. Те се оправят извънредно добре. Ние добре работим с щаба, обменяме информация, обменяме позиции, държание. Премиерът към този момент изясни по какъв начин работи щабът и Министерският съвет. Веднага бих допълнил, че в Националния действен щаб, вътре има и двама значими представители на Министерството на  опазване на здравето то, това е основният държавен здравен контрольор и шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания, т. е. това са експерти, които и в единия, и в другия случай ще оказват помощ при вземането на решенията. Аз, като част от състава на държавното управление, на Министерския съвет, постоянно мога да разгадавам, както на своите сътрудници, по този начин и на сътрудниците от щаба. Засега моето мнение, освен към този момент, аз мисля, че Националният действен щаб има своето място и той през целия интервал на пандемията ще оказва позитивно въздействие върху крайните решения, които ще взема страната.

Водещ:  Г-н Ананиев, имате ли към този момент визия за себе си, и освен за себе си, Вие в Министерството на  опазване на здравето то, а и в Оперативния щаб, които ограничения се чака да останат в действие и кои да отпаднат дефинитивно след 13 юли, т. е. два месеца след края на изключителното състояние?

Кирил Ананиев :  Разбира се, че имам. В рамките на късото време, което имаме ние с Вас, едва ли ще бъда изцяло обстоен, само че мога да посоча някои от тях, които съгласно мен са значими.

Водещ:  Разбира се.

Кирил Ананиев :  Например, какви ограничения могат да останат след 13 юли? Това са ограниченията, свързани с временната  възбрана  за влизане на територията на страната на жители на други страни. Друга мярка, която съгласно мен е важна…

Водещ:  Извинявайте единствено, ще остане неразрешено влизането на чужденци, по този начин ли?

Кирил Ананиев :  Да, на непознати жители. Ние нямаме право да стопираме прибирането на българските жители. Разбира се, когато те се прибират има избрана процедура, има карантина, която продължава 14 дни със съответните наблюдения, проби, спазване режима, който би трябвало да съблюдават българските жители през този интервал, спазването на хигиеничните противоепидемични ограничения и т. н. Но ние нямаме право да отхвърляме на български жители да се прибират…

Водещ:  Да, става въпрос за чужденците, тъй като това е значимо за туристическия бранш, който се надяваше на някакъв туристически сезон?

Кирил Ананиев :  Вижте, към този момент съществува моя заповед, като споделям моя, само че тя е групова заповед на всички органи, които са свързани, чужденците от трети страни да не се позволяват на територията на страната. А има и избрани страни, които са от Европейския съюз, при които има мощно разпространяване на  ковид а и за тях също важи тази  възбрана . Друга, в случай че съм изчерпал тази първа мярка…

Водещ:  Да, да.

Кирил Ананиев :  …друга мярка, която считам, че би трябвало да се резервира е обвързвана с временна  възбрана  за напредване на територията на страната, в случай че има епидемиологични огнища. Вие знаете, че напоследък такива огнища пораждат на редица места и там заплахата за внезапно разпространяване на болестта е доста огромна. Ето в този момент образецът е махалата, ромският квартал в Ямбол, където ще би трябвало да се подхващат специфични ограничения и ограничаващи ограничения,  несъмнено, с цел да не може тази зараза да излезе отвън квартала и да пламне, да не дава Господ, целият Ямбол. Друга мярка…

Водещ:  Т. е., не приказваме за наново въвеждане на контролно-пропускателни пунктове на огромните градове, а за слагане под карантина на избрани региони?

Кирил Ананиев :  Само там, където има епидемиологични огнища, единствено за там. Нямаме желание да връщаме, най-малко на този стадий, нямаме желание да връщаме КПП-тата по регионалните центрове. Друга мярка, обвързвана с краткотрайно прекъсване или ограничение на употребата и режима на работа на обекти с публично предопределение или други обекти или услуги, предоставяни на жителите, знаете, че в главната заповед, която издадох още в самото начало имаше редица такива обекти с публично предопределение – театри, опери, надпревари с аудитория на закрити места и да не ги изреждам всичките, които дават опция за скупчване на огромни групи от хора в близка отдалеченост, без обществена изолираност, елементарно предаване на вируса, такива мероприятия ще бъдат непокътнати в самото начало. Говорим постоянно за краткотрайни ограничения. Така, че когато забележим, че нещата вървят към този момент към прекосяване, най-малко на този стадий, тъй като и различен спор се води за това, дали в този момент, като премине пикът и слезе на ниско равнище…

Водещ:  Надали няма да има втора вълна.

Кирил Ананиев :  …няма да се повтори есента или следващата година. Но, по този начин или другояче, ние всекидневно следим тези неща и е допустимо в някакви последващи интервали, приказваме за седмици или месец, да стартират да се разхлабват и други ограничения, които са свързани със закрити пространства. Но те, в последна сметка, би трябвало да бъдат обезпечени всички противоепидемични ограничения, хигиенични ограничения, тъй че да не се допусне заразяване и назад възобновяване растежа на заболелите. Друга мярка, която се сещам сега е слагането под 14-дневна карантина на всички лица, които влизат на територията на страната и предписание на наложителна изолираност на заболели, на заразоносители, на контактни лица или на лица, които са влезнали на територията на страната от други страни. Това е обвързвано най-много с българските жители, които идват, Вие знаете, имаше няколко случаи с рейсове, самолети и т. н., като се търсят с изключение на болните, които се открива, че са носители на  ковид ната зараза и тези контактни лица, които са били близко и свързани с болните лица или пък такива, които са влезнали на територията на страната от други страни, за които загатнах нагоре, които са с висока степен на развиване на болестта. Въвеждането на наложителната регистрация, съобщаването и доклада на болните от COVID-19 също е една наложителна мярка, би трябвало да остане. Защото това ни дава оперативна опция да следим развиването на болестта и оттова да вземаме верните решения. Както и употребата на Националната осведомителна система за битка с COVID-19. Вие знаете, че ние сме една от първите страни, която въведохме такава осведомителна система и отново със същите претекстове, по (…) мярка. Тази Национална осведомителна система в живо време, онлайн, ще ни дава информация за действителното положение на заболелите, тези които се лекуват, на излекуваните. Въобще, това ще ни дава съображение да вземаме верните решения.

Водещ:  Да. Г-н Ананиев, давам си сметка, че Вие сте министър на  опазване на здравето то, само че въпреки всичко, тъй като сте част от кабинета и неколкократно подчертахте, че всички решения се вземат от Вас като групов орган, от  Министерски съвет

Кирил Ананиев :  Така е.

Водещ:  …да Ви попитам, във връзка с обществените ограничения, какво предвиждате? Предвиждате ли да се задълбочат или смятате, че на този стадий това, което беше препоръчано от държавното управление е задоволително?

Кирил Ананиев :  Аз мога да взема отношение по моята част, която е обвързвана със заразните огнища, които пораждат в някои обществени домове и там болестта, за жалост, напоследък нараства доста. Още първоначално, след установяването на първите болни, т. е. инфектирани с тази зараза, ние дадохме доста подробни инструкции на тези обществени домове. Те са и за възрастни хора, и за деца в неравностойно състояние, с особени потребности и т. н., по какъв начин да съблюдават санитарно-хигиенните условия, по какъв начин, когато при определяне на притежател на вируса да бъде изолиран, какво да бъде отношението на медицинския личен състав, който се грижи към тези деца, т. е. разделяне. Там, където не може в обществения дом да се изолират на обособен етаж, ние ги извеждаме от обществения дом, за осигурим условия, останалата част, които са здрави, да продължат да съжителстват в този дом. Знаете, че предприехме на някои места всеобщо тестуване на хората, които живеят в тези домове. Миналата седмица, в четвъртък, задълбочихме нашите рекомендации и инструкции към тези домове, тъй че в действителност да свалим напрежението и на живеещите, и на околните на тези хора, че там огнището ще продължи да се разраства. За моя наслада, някои от последните проучвания в някои от домовете демонстрират внезапно намаляване на броя на носителите на вируса.

Водещ:  Г-н Ананиев, на няколко пъти споменахте „ огнища ”, или както проф. Мутафчийски се показва – „ клъстъри ” на заразата…

Кирил Ананиев :  Да, неговият термин е по-правилен, по-медицински, да.

Водещ:  Да, разбираемо е и „ огнища ”. Въпросът е, какво се случва обаче с лечебните заведения в някои регионални градове, господин Ананиев, тъй като във Видин, в Пазарджик, в Ямбол има избрани проблеми с лечебните заведения? В Карлово медиците всеобщо подадоха оставки, в символ на митинг против откриването на незабавно поделение. И в Сливен, в случай че не се неистина, не откликват на апелите на кмета на града, да се включат медиците. Изобщо, обрисуват се проблеми с лекарите, най-общо казано?

Кирил Ананиев :  Добре описахте обстановката в тези няколко лечебни заведения. Възможно е да възникне, несъмнено и някъде другаде. Безспорно, това е доста значимо за нас, защото обстановката във всяка една обособена болница е друга, аргументите са разнообразни. Някъде хората се опасяват и не желаят да работят, и напущат лечебното заведение, другаде, заради заболяване на медицинския личен състав се лимитира обсега на медиците, които могат да обслужват хората, които се намират в съответното лечебно заведение. Има разнообразни ограничения, които могат да се приложат. Там, където е основана добра противоепидемична конюнктура и има опция други лекари, от други отделения и клиники да се насочат към отделенията, в които се лекуват болните жители, това се прави, т. е. прави се преструктуриране на личния състав и хората в отделенията, в които няма такова натоварване, отиват да оказват помощ в отделенията, където се нуждаят от тяхната помощ. Там, където е привършен този инструмент, ние се обръщаме към останалите лечебни заведения в региона, в района на тази болница, молба, споделям с молба, тъй като нищо принудително не може да стане.

Водещ:  Да, нямате съображение.

Кирил Ананиев :  Не е както едно време, командироваш го, той няма право на глас и наложително отива в това лечебно заведение. Има и такива случаи. Ако, несъмнено, не се съгласят тези медицински експерти да отидат, допустимо е да пренасочим заболелите в тези лечебни заведения в региона или да изведем хората, които се нуждаят от лекуване в лечебни заведения в други области. Така, както стана във Видин. Знаете, че една част останаха в болничното заведение във Видин, друга част отидоха във Враца, по избор на околните и роднините някои отидоха и в София, като за тези, които трябваше да изоставен лечебното заведение във Враца, подсилихме екипите на незабавната здравна помощ, които незабавно, бързо да отведат болните към лечебните заведения, които имат опция да ги поемат, в тази ситуация беше Монтана и Лом.

Водещ:  Той, въпросът наподобява по-скоро стратегически, господин Ананиев, тъй като, да, в съответната обстановка със спешни мерки евентуално ще се справите с казуса. Въпросът е, обаче, че при спешна обстановка, става известно отвън най-големите градове на България, болничните заведения изпитват проблеми при проблематична обстановка. И на този декор, сестрите преди много време предизвестиха, че поради ниските заплати са принудени да работят на няколко места. Това в някои моменти се оказва проблематично, от позиция на преместването на инфекцията от едно място на друго, тъй като сестрите работят на по две, на по три места. Изобщо, проблемите в здравната ни система, както се споделя, някои от тях най-малко, излизат на дневен ред, излизат на напред във времето, изключително остро в тази обстановка. Отношението ни към регионалните и общинските лечебни заведения. По тези въпроси смятате ли да работите, редом с решаването на проблемите, свързани с  ковид а, несъмнено?

Кирил Ананиев :  Не единствено, че считаме да работим, само че ние сега и реализираме и сходни ограничения и действия. Пак споделям, непрестанно следим положението на човешките запаси в  опазване на здравето то. Тези ограничения, които загатнах преди мъничко са краткотрайни и по този начин да кажа екстрени. Но ние имаме и трайна  политика  по отношение решаването на казуса с човешките запаси. Знаете, че въпросът за спомагателната нужда от медицински сестри и то не в дребни размери стои на вниманието на Министерство на  опазване на здравето то. Ежегодно, към този момент втора година, предлагаме на Министерството на образованието и науката оптимално нарастване на броя на местата за студенти по медицина и изключително за компетентност „ Медицински сестри ”. Това е една от ограниченията, която подхващаме. Другата е, за да  можем да увеличим възнаграждението на медицинския личен състав и в частност на експертите по здравни грижи, беше… предходната година, от 1 юли, знаете, че вдигнахме цените на над 100 клинични пътеки, а от 1 януари 2020 година на 251 клинични пътеки, като главно това нарастване би трябвало да отиде за нарастване заплатите на медицинския личен състав и на експертите по здравни грижи. Освен това, с текстове в Националния рамков контракт се вкара регламентиране на възнаграждението на медицинския личен състав, според който част от приходите на лечебното заведение за болнична помощ следва да се насочват за възнаграждение на труда, както и регламентира е съотношението на възнаграждението сред обособените категории личен състав. Очаква се това да окаже позитивно влияние върху мотивацията на медицинските експерти, одобряване на статута на медицинските сестри, като равносилен сътрудник в медицинския екип.

Водещ:  Да, де, но на този стадий, господин Ананиев, наподобява, че това не се случва? Виждате, че те не престават. В сегашната обстановка, несъмнено всички работят без изключително доста да се оплакват, но…

Кирил Ананиев :  За което безпределно им благодаря. Защото зная, че при тази сложна обстановка, с толкоз доста проблеми при тях, те въпреки всичко загърбиха персоналните си проблеми и се отдадоха напълно на работата, която би трябвало да правят. Но, в последна сметка, Министерство на  опазване на здравето то провежда  политика та в региона на бранша. И аз по тази причина изреждам благоприятни условия, които законът ми разрешава като политик. И ще загатна още една извънредно значима мярка. Промяната в Наредба 1, за придобиване на компетентност в системата на  опазване на здравето то, която направихме през предходната година, като беше основан ефикасен механизъм за осъществяване на държавната  политика  чрез обезпечаване тук-там за придобиване на компетентност, които напълно се устоят от страната. Като, несъмнено, след придобиването на компетентност, по лист, който е разгласен от министъра на  опазване на здравето то, за сериозни райони и сериозни специалности, самите специализанти сами избират лечебното заведение, в което да могат да отидат да работят. Освен това, изпълняваме и два плана с финансиране по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси ”, свързани със специализации в  опазване на здравето то и възстановяване изискванията на лекуване на незабавните положения, които се финансират от Европейския съюз, Европейската комисия, и също усъвършенстват средата, в която работят тези хора. Аз разбирам, че те имат няколко съществени претенции, по които също работим. Това е продължителността на работния ден в интензивните отделения, това е основаване на среда за опция за напредък, опция за образование през целия си живот. По всички тези въпроси работим…

Водещ:  И не на последно място – заплащането.

Кирил Ананиев :  Заплащането, аз показах няколко от факторите, които са в моите пълномощия и в компетенциите, несъмнено, на НЗОК, на нашите сътрудници от Българския лекарски съюз, и Българския зъболекарски съюз, тъй че, мисля че тези няколко крачки, които направихме през края на предходната година и началото на тази година даде опция в редица здравни лечебни заведения заплатите да се приближат, а някъде и да надвишават началните съществени заплати по Колективния трудов контракт. Разбира се, има и такива, които заради дребния размер на активност не могат да съберат приходите, които са събирали в предишни интервали. Но и в тази част направихме, дружно с сътрудниците от Българския лекарски съюз и от Зъболекарския съюз, сериозна крачка. Независимо от това, какъв е размерът на активност през интервала на изключителното състояние, аз съм уверен, че ще имаме общо решение, по време на изключителната епидемиологична конюнктура те да получат 85 % от средногодишния проект на приходите, които предвиждаме за 2020 година, което, съгласно мен, ще сътвори добра основа за възнаграждение на възнагражденията на медицинския и немедицинския личен състав и да се покрият, въпреки и в понижен размер активност, останалите разноски, които се вършат за лекуването на жителите.

Водещ:  Аз мощно се надявам…

Кирил Ананиев :  Тези, които са си преизпълнили 85 % от заработката, те ще си получат цялостната заработка, в границите на проекта.

Водещ:  Наистина се надявам и страната, и всички ние да демонстрираме уважението си към работата на лекарите и на медицинските сестри, тъй като стана явно, че в сериозни обстановки можем  да разчитаме само… освен, само че да кажем, че разчитаме главно на тях. Г-н Ананиев, да Ви върна към проектите Ви, проектите на държавното управление може би би трябвало да кажем, оттук насетне. С едно изречение, действието на театри, кина, концертни зали, зали за танци, по кое време предвиждате, по кое време смятате, че може да бъде обновено?

Кирил Ананиев :  Както виждате, първите ни крачки бяха с всички публични мероприятия, които се правят навън. С министъра на културата, в понеделник имаме среща, в която ще разгледаме негов проект. Г-н Банов е подготвен с проект, който да разгледаме, по какъв начин да вършим всяка една последваща крачка, при какви условия и при какво съблюдаване на противоепидемичната конюнктура ще стартираме поетапно да отваряме активността и на тези културни действия, освен културни действия, в закрити пространства. Разбира се, аз не съм го видял още този проект, в понеделник ще приказваме с него, само че това, в което той ме убеди, че ще се употребява потенциала на съответните културни институти, ще има избрани дистанции сред пациентите, със съблюдаване на отдалеченост, на маси. И сигурен съм, че не са единствено това ограниченията, които той ще предложи. В никакъв случай не желаеме да сътворяваме толкоз продължителни паузи и терзания, тъй като знаете, че това е техният живот, това е нещото, без което те не могат, това е тяхната професионална отдаденост, а също по този начин и…

Водещ:  Не единствено те, и ние не можем, и ние не би трябвало да можем без просвета.

Кирил Ананиев :  Моля?

Водещ:  Казвам, че освен те, и ние не би трябвало да можем без просвета.

Кирил Ананиев :  Точно по този начин, това щеше да бъде финалната ми част. Защото и ние самите, като жители, имаме потребност от тази просвета. И ще кажа настина едно последно изречение, тъй като несъмнено към този момент доста Ви лишавам от времето…

Водещ:  Не.

Кирил Ананиев :  Вие знаете, че в най-голямата рецесия, която беше през 2008-2009 година, културата беше секторът, който не спря да работи и да носи здраве и културни потребности на българските жители. Така че това е един извънредно мощен бранш, мощен като професионализъм, като човешко отношение, като човечност. И мисля, че те заслужават да има несъмнено разхлабване на ограниченията и при тях. Но дано да го създадем по избран график, при избрани условия, с цел да се усещат спокойни за своето здраве и самите актьори и реализатори, и несъмнено жителите, които се нуждаем от това изкуство.

Водещ:  И да не забравяме, че Европейската комисия предложи културата да се преглежда като един от петте предпочитани бранша, както за финансиране, по този начин и за отношение, изцяло, от страната.

Кирил Ананиев :  Няма да го забравим и не сме го забравяли. Затова още при започване на идната седмица започваме да работим с министър Банов по този въпрос.

Водещ:  Благодаря Ви. Министърът на  опазване на здравето то  Кирил Ананиев  в „ Неделя 150 ”.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш първите гневни крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР