Снимка Булфото, архивИ тази зима бедните хора, които имат право

...
Снимка Булфото, архивИ тази зима бедните хора, които имат право
Коментари Харесай

Държавата няма да даде храни на бедните през тази зима


Снимка Булфото, списък

И тази зима бедните хора, които имат право на хранителни артикули по оперативната стратегия на Европейски Съюз, няма да си ги получат. За поредна година Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) не съумя да провежда в точния момент нито търга за пазаруване на провизиите, нито раздаването им от Българския червен кръст, макар че парите за тях са налични, написа вестник " Сега ". 

През 2016 година търгът бе разгласен още през април, само че предходната година обществената организация разгласи поръчката чак в средата на ноември. Срокът за подаване на офертите беше до 20 декември. Това значи, че най-рано през пролетта хората биха могли да получат пакетите си с артикули. Практиката обаче сочи, че търговете постоянно се проточват, тъй като има обжалване от некласираните компании и се постанова АСП да афишира нови публични поръчки. Храните за 2016 година бяха раздавани до есента на предходната година поради обжалвания и нови търгове.

В резултат храните се раздават на части и на няколко пъти. Всичко това дружно със забавянето слага под съществено подозрение успеваемостта на изразходваните пари. За тази зима пакетите би трябвало да включват 17 продукта, а целият план е на стойност близо 16.4 млн. лева АСП ще купи брашно, ориз, спагети, лютеница, консерви с домати, грах, конфитюр, леща, захар, олио и други През 2016 година поръчката беше за повече от 19 артикули, само че беше за над двойно повече пари - 48 млн. лева Тогава разликата бе, че към продуктите имаше и елементарни бисквити и вафли.

Близо 300 хиляди българи получиха пакетите с храни. Според оценката на АСП за резултата от програмата с помощта на получените храни бедните хора са икономисали до 5% от месечния си приход. Общият бюджет на програмата до 2020 година е 123.3 млн. евро. Освен храните се обезпечава и топъл обяд на небогати и бездомни хора.

Близо 6.2 млн. евро от общия бюджет са за техническа помощ. Цената на един пакет за 2016 година бе към 118 лева, т.е. двойно по-скъп от този за 2015 година, когато пък се даваха повече типове храни. Според разбора на АСП за резултата от оперативната стратегия пакетите са били от най-голяма помощ за самотно живеещите възрастни хора над 65 година - по този начин те са икономисали месечно по 5 на 100 от прихода си, или по съвсем 10 лева на месец. През 2015 година " спестената сума " е била над 2 на 100, или по 4.35 лева, като 38 на 100 от потребителите на пакетите са пенсионери над 65 година

© Actualno.com
 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР