Снимка Булфото, архивЕвропейски адвокати визираха Гешев като непризнаващ ролята на

...
Снимка Булфото, архивЕвропейски адвокати визираха Гешев като непризнаващ ролята на
Коментари Харесай

Европейските адвокати: Главният прокурор на България неглижира ролята на адвокатурата и обвинява подсъдими

Снимка Булфото, списък

Европейски юристи визираха Гешев като непризнаващ ролята на адвокатурата и обвиняващ подсъдими за отговорни.

" " разгласява позицията на Съвета на адвокатурите и правните общества в Европа [Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE)] по отношение на върховенството на закона в България, призната на 28 октомври и изпратена до българските управляващи по отношение на проблемите в правосъдната власт. ССВЕ е неправителствена организация, основана през 1960 година, сплотяваща европейките юристи и отстояваща правилата на демокрацията и върховенството на закона. Съветът на адвокатурите е авторитетният глас на юристите в Обединена Европа, който пази човешките права, етиката и спазването на законите.

Съветът на адвокатурите и правните общества в Европа съставлява адвокатурите и правните общества в 45 страни и посредством тях - повече от един милион европейски юристи. Съветът е приет като глас на европейската правна специалност и съставлява европейските адвокатури и правни общества и общите им ползи пред европейски и други интернационалните институции.

ССВЕ отбелязва със страдание, че актуалните развития в България водят до съществено накърняване на споделени полезности, в това число свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и правата на индивида, залегнали в член 2 от Договора за Европейски Съюз.

ССВЕ следи с паника тези развития, които са придружени от недостатъци на върховенството на закона и институционални дефекти в България, изключително във връзка с независимостта на правосъдната власт, разделянето на управляващите и битката с корупцията.

Конституцията на Република България подсигурява свободата, независимостта и самостоятелността на адвокатурата, като й разпорежда да пази правата, свободите и законните ползи на жителите и юридическите лица. Това демонстрира изключителната роля на адвокатурата в обществото, както и за отбраната на публичния интерес.

ССВЕ би желал да изрази опасенията си по отношение на процедурата за предложение и статута на сегашния основен прокурор, както и по отношение на неналичието на ефикасни механизми за отчетност в неговата работа. Буди както неразбиране, по този начин и опасения, че в обществените си изявления новият основен прокурор неглижира ролята на адвокатурата и не приема, че юристите са равнопоставени участници, когато се явяват в ролята на бранители на обвинени в наказателния развой, и че те са съществена гаранция за представляване на законните права и ползи на жителите.

В тази връзка ССВЕ също по този начин би желал да напомни основополагащия принцип, че юристите не следва да бъдат разпознати с техните клиенти. В това отношение ССВЕ показва опасения във връзка няколко наказателни производства, формирани против юристи.

ССВЕ показва сериозна паника във връзка няколко систематични провокации в областта на правораздаването в България, в това число дейности, които подкопават правилото за презумпцията за невиновност. Този принцип е измежду главните, залегнали в Хартата на главните права на ЕСС, Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида и главните свободи, други интернационалните правни принадлежности, както и Директива 2016/343 по отношение на укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да участват на правосъдния развой в наказателното произвеждане. ССВЕ следи нарушаване на този принцип, когато основният прокурор обществено афишира лица за отговорни, преди да е издадено правосъдно решение.

Прилагането и спазването на правото на Европейски Съюз и практиката на Съда на Европейски Съюз и Европейския съд по правата на индивида са от първостепенно значение. Що се отнася до България, ССВЕ обръща внимание на нуждата да се обезпечи цялостно съблюдаване на откритата правосъдна процедура.

ССВЕ поддържа българската адвокатура в напъните да отстоява върховенството на закона и независимостта на правосъдната власт и показва своята взаимност с юристите в законните им претенции и блян към правораздаване, бистрота и демократични правила.

ССВЕ порицава остро всеки опит за занемаряване на върховенството на закона като обща полезност на Европейски Съюз, независимостта на правосъдната власт и значимата роля на адвокатурата и юристите в обществото.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР