Снимка: Булфото, архивДо 1 юни 2020г. договорените средства по Програмата

...
Снимка: Булфото, архивДо 1 юни 2020г. договорените средства по Програмата
Коментари Харесай

Министър Танева: 80,1% са договорените средства по ПРСР

Снимка: Булфото, списък

До 1 юни 2020г. контрактуваните средства по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР 2014 -2020 г.) са 80,1%, а 69% са по Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР 2014-2020г.). Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на съвещанието на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове към Народното събрание, оповестява Inews. По думите й, това сочат данните по отношение на настоящото положение и напредъка при реализацията на двете стратегии. " По ПРСР 2014-2020г. изплатените средства възлизат на 45.2 %.

По правилото N + 3 и прогнозата, и проекта за разплащането, ще се стигне до един доста по-висок %. По ПМДР 2014-2020г. разплатените средства доближават 25 %. Очакваме до края на годината цената на изплатения финансов запас към бенефициенти да е близо 45 % ", уточни още министър Танева. Относно напредъка по подготовката на Стратегическия проект за интервала 2021-2027 тя посочи, че в средата месец юли се чака да бъде оповестен Наръчник за зелени ограничения и да се организира публично разискване по него. " В последното тримесечие ще получим рекомендациите на Европейска комисия за Зелената договорка и в края на годината можем да имаме една предварителна подготовка и драфт на Стратегическия проект ", добави още земеделският министър. Десислава Танева сподели още, че се чака в края на юли или началото на август да се отвори приемът по изключителната мярка COVID-19. Тя акцентира, че за първи път по самодейност на България се трансформира Регламент 1305, с впечатляващо болшинство в Екологичен потенциал, което ни дава основанието за програмиране на тази мярка в обсега на ПРСР. Нейният бюджет е до 2 % от Програмата и е за поддръжка на земеделските производители и дребните и междинни предприятия за първична преправка на земеделска продукция.

Целта е те да бъдат обезщетени за загуби от пандемията. " Това е огромен триумф за страната ни, с приноса на всички български евродепутати в тази процедура без значение от коя партия са. Изразявам благодарността към тях и към Комисар Мария Габриел за триумфа на България ", съобщи още министър Танева. Министър Танева разясни, че направление COVID-1 включва сензитивните секторите " Животновъдство - ДПЖ и ЕПЖ ", " Растениевъдство ", пчеларство, рози и декоративни цветя. По подмярка COVID-2 са всички останали в региона на растениевъдството, прасета и птици. " Плащането, което предложихме и на сектора, и авансово комуникирано с Комисията е следното - 30 лева за едно заето лице в стопанството, отглеждащи други селскостопански култури, отвън допустимите за COVID-1. За отглеждащите прасета - за едно заето лице в земеделско стопанство, ставката е 245 лева и 430 лева за едно лице е земеделско стопанство, отглеждащо птици. Таванът е 7000 евро на един претендент ", сподели още Танева.

Министър Танева съобщи, че по подмярка COVID-3 включва дребните и междинни предприятия, преработващи първична земеделска продукция и отвън обсега на ОПИК. " Компенсацията е изчислена в два различни разновидността, който си избере бенефициента. Единият е 5 % от заявените доходи от реализацията на модифицираната продукция за 2019 година при изискване, че има 20 % спад на приходите за 4 месеца през 2020 година или 270 лева на едно заето лице ", сподели още министърът. Тя изясни, че по COVID-1 Комисията в предварителната връзка не приема предлагането за заплащане на единица повърхност или на брой животно, а изиска да се дефинира за отплата безспорна сума за категория стопанство. " В момента работим върху определянето на категориите стопанства по величина и определянето на безспорна сума за заплащане, каквото е условието на Европейска комисия ", обясни министър Танева. Изпълнителният шеф на Държавен фонд " Земеделие " Васил Грудев, сподели, че има подготвеност да бъдат осъществени извънредно бързи разплащания към бизнеса по ограниченията Коронавирус в границите на м.септември до началото на м. октомври. " Става въпрос за финансов пакет с размер към и малко над 100 млн. лева, от които по-голямата част ще бъде ориентирана непосредствено към земеделските производители. Ще създадем един доста бърз банкет посредством системата ИСАК на база на декларираните площи и животни от предходната година съпоставено с базовите заявки през тази година, без административна тежест за бенефициентите ”,посочи Грудев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР