Снимка: Булфото, архивАдвокатът на върнатите от Франция български сезонни работници

...
Снимка: Булфото, архивАдвокатът на върнатите от Франция български сезонни работници
Коментари Харесай

Френски адвокат: Не може да се отказва достъп до Франция на български граждани

Снимка: Булфото, списък

Адвокатът на върнатите от Франция български сезонни служащи Кантен Декамп чака още в границите на днешния ден да получи решението на първоинстанционния съд по жалбата на българите против недопускането им на френска територия, предава БНР. 

``
реклама

„ Всъщност въпросите са два. Смятаме, че не може да се отхвърля достъп до френска земя на български жители, в случай, че България е член на Европейския съюз. И това е едната страна на желае. Другата е, че те са били сложени в особени условия - да чакат в нещо, което е сред хотел и затвор. Телефоните им са конфискувани, няма интернет. И това е посягане над човешките права. Може да се каже, че изискванията са унизителни. Тук не става въпрос за нарушители, а за хора, които идват да работят във Франция, а се оказват лишени от разнообразни права и свободи, без да са го заслужили “, разяснява френският бранител в изявление.

„ Това е един много необикновен случай, защото над 70 души са били задължени да стоят в зоната за изчакване. Полицията им е отказала достъп до френска територия. Преценено е било, че те не би трябвало да стъпват на френска земя и в очакване да бъдат върнати назад са били настанени там. "

Твърде евентуално е съдът да изиска започването на нова процедура, счита юрист Декамп, който е уверен, че българите са в правото си да получат правдивост от френското правораздаване.

„ Проблемът е, че става дума за комплицирана процедура. Искането беше за тяхното освобождение и опцията да влязат на френска територия. Сега обаче те на процедура са освободени и са се завърнали в родината си. Затова съдията може да реши, че към този момент събитията са други и да изиска нова процедура, което евентуално ще се случи. “

„ Няма избран час. Съдията има 48 часа, с цел да се произнесе. Санкции обаче за него не са планувани, тъй че той може да го забави и повече. Френското право не обезпечава кой знае каква отбрана в сходни случаи “, разясни юрист Декамп.

„ Ищците са български жители, на които е отхвърлен достъп до френска територия. Искът е против министъра на вътрешните работи на Франция, който е наредил на полицията да не ги пуска да влязат “, посочи френският юрист.

Запитан дали откакто българските жители са върнати в България, казусът е завършен, френският правист разясни, че са в ход разнообразни процедури и има разновидности.

„ Бяхме даже сюрпризирани да научим, че министърът на вътрешните работи е декларирал, че тези, които имат контракти за работа във Франция, могат да влизат на нейна територия. Така че можем да желаяме от съдията да подреди завръщането на тези български жители във Франция. Разбира се, зависи от съдията. Ние обаче можем да го желаяме. “

Кантен Декамп удостовери, че процедурата на връщането на сезонните служащи в България може да се апелира.

„ Може да се изиска анулирането на експулсирането и да се одобри, че не е имало такова. Така че те да могат да влязат във Франция. Освен това може да се изиска и обезщетение. Ако подхванатата по отношение на тях процедура не е била в границите на закона, то те са били превозени и сложени в условия, в които не е трябвало. “

„ Често са експулсирани хора, които получават възбрана за престояване във Франция. И би трябвало да я изоставен. Българите обаче по този начин и не са влезнали на френска територия и няма по какъв начин да получат сходна възбрана. А и с цел да я получат, би трябвало да са направили някакво закононарушение - кражба или трафик, да са ранили някого. В случая сходно нещо няма. Така че те ще могат да се качат на самолета, да дойдат на границата и да изискат да влязат във Франция. Предната вечер други хора са били позволени да влязат при аналогични условия. “

В отговор на въпрос дали са били нарушени правата на нашите сънародници по време на задържането им френският юрист уточни следното: 

„ Тук има две неща. Първо те имат право да се грижат за здравето си, право на обзор и така нататък Не могат да бъдат лишавани от медикаментите си. Така че в това връзки правата им са били безспорно нарушени. Що се отнася до мобилните телефони, които са им били отнети, то това е позволено според френските правила. Имали са обаче право на достъп до стационарен телефон. “

„ Занимавах се със случая на полски техници, на които също се наложи да стоят в зоната за изчакване и на които по-късно беше позволено да си правят работата. Има разлики според от съответния случай. И сега има български жители, които са в зоната за изчакване. Дошли са със самолета от София, отхвърлен им е достъп до френска територия и в този момент са в тази зона. “ Това уточни юристът в отговор на въпроса дали в момента има други сезонни служащи от Европейския съюз на територията на Франция.

„ Имахме шокиращи случаи. Белгийци, които кацнали на летище " Роаси " и желали да вземат влака за Брюксел, били изпратени в зоната за изчакване, където останали 4 дни. След това били освободени. Имаше и други сходни с италианци, германци, шведи. Просто зависи на какъв служител на реда ще попаднеш “, добави Кантен Декамп. 

На въпроса - какво съставлява зоната за изчакване - по-скоро хотел или по-скоро затвор, Декамп сподели: 

„ Не е като хотел. Това е постройка с коридори и независими или двойни стаи. В тях прозорците не се отварят, с цел да не могат хората да избягат. Баните са единствено две - мъжка и женска. Хората могат да се разхождат по коридорите, само че не могат да излизат от постройката. “

На въпрос дали отношението към тези български жители значи, че може да се приказва за дискриминация по отношение на българите, френският юрист сподели: 

„ Не укривам, че този въпрос в действителност поражда. През тази зона за изчакване минават разнообразни хора. Едни са без документи, други желаят леговище. Трети евентуално се готвят да имигрират във Франция. В случая с българите обаче става дума за една огромна група хора, които идват с контракти да работят. Не за единични съмнителни случаи. Това са над 70 души. И може би това решение за тях значи заемане на някаква позиция. “

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР