Снимка: БТАСветовният шампион Франция стартира защитата на титлата си с

...
Снимка: БТАСветовният шампион Франция стартира защитата на титлата си с
Коментари Харесай

Световният шампион Франция стартира защитата на титлата си с гръмка победа срещу Австралия

Снимка: Българска телеграфна агенция
Световният първенец Франция започва отбраната на купата си с гръмка победа против Австралия. „ Петлите “ завоюваха с 4:1, макар че получиха ранен гол, дело на Крейг Гуудуин в 9-ата минута. След това обаче съставът на Дидие Дешан безусловно отвя противника си. Адриен Рабио и Оливие Жиру обърнаха резултата в интерес на „ петлите “ в границите на 4 минути в средата на първата част, а през второто полувреме се разписаха Килиан Мбапе и още веднъж Жиру. 36-годишният нападател към този момент има 51 гола за националния отбор и изравни рекордьора за всички времена Тиери Анри.
В другата среща от групата Дания и Тунис не съумяха да си отбележат голове. По този метод французите оглавиха класирането в групата и могат да си обезпечат място на осминафиналите още след втория кръг, в случай че завоюват и против датчаните на 26 ноември. На Австралия пък следва дуел с Тунис.
Срещата започва с предстоящ напън на Франция и удар на Мбапе, който беше блокиран от австралийски защитник. Звездата на Пари Сен Жермен опита и пробив по аутлинията, само че не съумя да откри собствен съотборник. „ Петлите “ имаха и солидно преимущество в притежанието на топката в началния стадий на дуела, само че бяха сюрпризирани от съвършена контра в 9-ата минута, която приключи с гол във вратата им.
След гола австралийците не изпаднаха в глуха отбрана и на няколко пъти с лекост лишиха топката в междинната зона, където Франция изглеждаше най-уязвима. В 22-ата минута следващата неточност на „ петлите “ даде опция на Митчъл Дюк да шутира от далечна отдалеченост и той напълно не беше надалеч от попадение. Гризман се опитваше да провежда играта на Франция, а Мбапе залагаше на самостоятелни акции, само че бранителите на Австралия бяха готови.
Когато изглеждаше, че международните първенци нямат концепция по какъв начин да стигнат до гол, подобен падна след комплициране в защитата на Австралия. Тео Ернандес центрира, а Рабио беше пропуснат наоколо до вратата и с глава не остави шансове на Матю Райън – 1:1. Бързо пристигналото равнене като че ли охлади ентусиазма на австралийците и мачът стартира да се развива напълно в интерес на Франция.
В 32-ата минута „ петлите “ пресираха и лишиха топката наоколо до наказателното поле. Последва пас с пета на Мбапе към Рабио, а той подаде на Жиру за неговото попадение номер 50 с екипа на националния тим. 36-годишният нападател стана най-възрастният създател на гол за европейски отбор на Световно състезание от швейцареца Жорж Бреги през 1994 година.
До края на полувремето беше цяло знамение, че французите не взеха решение всичко в своя изгода. Играчите на Дешан нападнаха разнообразно и на висока скорост, а противникът им изнемогваше в опитите си да ги спре. Жиру пропусна от комфортна позиция след многоходова композиция на „ петлите “, а късмет се откри и пред Гризман, само че той стреля около гредата.
Секунди преди почивката Гризман се измъкна отдясно и сервира топката на крайници на Мбапе, който сътвори най-фрапиращия пропуск от началото на Мондиал 2022. Австралия отговори с греда на Ървайн при една от доста дребното си офанзиви, откакто поведе. Играчът на Санкт Паули обаче нямаше шанс и топката се отклони от левия непряк дирек.
Гризман пропусна да вкара трети гол за „ петлите “, само че това направи Mбапе в 68-ата минута. Огромна заслуга за попадението има Усман Дембеле, който безусловно качи топката на главата на своя съотборник, а оттова тя се озова във вратата. Ситуацията за Австралия се утежняваше от ден на ден. В 71-ата минута Мбапе проби по левия фланг и центрира към Жиру, който с глава заби топката вмрежата. Това беше попадението, с което ветеранът изравни върха на Тиери Анри.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР