Снимка: БТА В словото си проф. д-р Светослав Елдъров се

...
Снимка: БТА В словото си проф. д-р Светослав Елдъров се
Коментари Харесай

С цветя и планинарски песни отбелязаха 161 години от рождението на Алеко Константинов

Снимка: БТА

В словото си проф. доктор Светослав Елдъров се спря на основополагащата роля на Алеко Константинов за слагането на основите на проведения български туризъм.

Любими туристически песни извършиха представители на хор " Планинарска ария " и хор " Планинарска ария - Филип Аврамов ".

Вижте всички фотоси

На честването участваха туристически деятели, членове на оперативното управление и на Управителния съвет на БТС.

Снимка: БТА

Годишнината беше маркирана през вчерашния ден и в родния град на Алеко Константинов - Свищов. Бяха оповестени резултатите от Международния конкурс за пай комичен роман " Алеко ", който годишно се провежда в навечерието на Алековите дни.

Наградата беше присъдена на унгарския публицист с български корени Тошо Дончев. Част от програмата в чест на видния свищовлия бе и представянето на благотворителен театър за набиране на средства за преиздаване на Алековите произведения " Бай Ганьо " и " До Чикаго и обратно ".

Снимка: БТА

Алеко Константинов (с псевдоним Щастливеца) е роден на 13 януари 1863 в Свищов, демонстрира информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция.

В интервала 1885 година -1886 година е член и прокурор в Софийския областен съд, по-късно помощник-прокурор на Софийския апелативен съд (1886 година - 1888 г.). Член на Софийския апелативен съд (1890 година - 1892 г.) и юрист при Софийския общински съвет (1886 г.). От 1896 година е юрист в София. Един от създателите на сдружение " Славянска сказка ".

Алеко Константинов е създател на проведеното туристическо придвижване в България. По негова самодейност на 27 август 1895 година на Черни връх на Витоша е основано първото туристическо сдружение в България - Клуб на българските туристи.

Снимка: BulFoto

Автор е на над 40 фейлетона, на пътеписите " До Чикаго и обратно " (1893-1894), " Невероятно в действителност, само че факт... ", " Какво? Швейцария ли? ", " В Българска Швейцария ", на цикъла " Разни хора - всякакви идеали ", " Миш-маш " и други

В " Бай Ганьо. Невероятни разкази за един актуален българин " (1895 г.) основава най-известния язвителен облик в българската литература. Превежда художествени произведения от френски и съветски език.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР