Снимка: БТА Участъкът от три километра и три метростанции -

...
Снимка: БТА Участъкът от три километра и три метростанции -
Коментари Харесай

Строителството на третата линия на метрото върви в срок, до края на 2025 г. трябва да е готова

Снимка: БТА

Участъкът от три километра и три метростанции - от ж.к. " Хаджи Димитър " до ж.к. " Левски " - би трябвало да бъде приключен до края на 2025 година, разгласи столичният кмет.

По трасето на сектора в зоните на обслужване живеят и работят над 70 хиляди души. Кметът чака да стартира построяването на сектора на метрото през кв. " Слатина ".

Снимка: БТА

Това са шест километра метро с шест метростанции, сподели Фандъкова. Тя означи, че метрото е един от методите да променяме София.

" Надявам се, че идващият кмет ще продължи плана на метрото, тъй като това са големи старания ", уточни Йорданка Фандъкова.

Снимка: БТА

Тя сподели, че при планирането и проектирането на метрото е защитавала всеки лев, сектор по сектор. Строителството му е мъчно и тежко с главно предизвикателство обезпечаване на финансирането, означи Фандъкова.

Вижте всички фотоси

Тя заяви, че общо за 80-те % от съществуващата метро мрежа са били обезпечени към 3 милиарда лева

Снимка: БТА

На утрешното съвещание на Столичния общински съвет (СОС) Фандъкова чака да бъде утвърден отчет за още два километра с две метростанции в ж.к. " Люлин " до Околовръстния път.

Съветът към този момент утвърди трасето в ж.к. " Обеля " за една метростанция и един интермодален терминал, чието строителство се чака да стартира до края на годината, осведоми столичният кмет.

Снимка: БТА

Тя сподели, че се приготвя трасето от " Лозенец " през " Водноелектрическа централа Симеоново " до " Студентски град ", това са още четири километра метро в доста натоварени квартали. Подготвя се и разширението на метрото от Бизнес парка до Околовръстния път.

Това са готови трасета, дилемите на идващия кмет са доста ясни в това отношение - да се довършат девет километра метро, които се строят сега, и да се стартира строителството на най-малко шест километра. Надявам се това да се случи, тъй като метрото е това, което трансформира града ни от постсоциалистически град в съвременна европейска столица, съобщи Фандъкова.

Снимка: БТА

Фандъкова чака Министерският съвет да вземе решение за парите за индексации за метрото, наложили се поради повишаването на строителните материали, за да продължи сполучливото строителство на подземната железница.

Строителството на метрото е мъчно поради подпочвените води, които са на всички места, сподели шефът на " Метрополитен " Стоян Братоев.

" Цялото метро е 95% под равнището на подземните води. Има проблеми, само че ги решаваме ", уточни той.

Снимка: БТА

Братоев осведоми още, че осъществяването на трите станции под бул. " Владимир Вазов " е към 32-33%.

Строителството върви с малко забавяне, добави той, което по думите му се дължи на към момента неизплатените индексации на строителите, които възлизат на до 15% от размера на договорите според решение на СОС.

Цялата метромрежа в София е 52 километра и 400 метра с 47 метростанции и 82 влака, сподели Братоев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР