Снимка Би Ти ВиСтроеж в село Рупите предизвика обществено недоволство,

...
Снимка Би Ти ВиСтроеж в село Рупите предизвика обществено недоволство,
Коментари Харесай

Строеж в Рупите предизвика обществено недоволство

Снимка Би Ти Ви
Строеж в село Рупите провокира публично неодобрение, оповестява Би Ти Ви. Граждани настояват, че покрай дома на баба Ванга ще бъде построен противозаконен спа комплекс и минералните извори, така наречен гьолове, ще изчезнат. Facebook страницата „ Спаси Рупите “ към този момент има 22 хиляди почитатели.

Проблемът бил, че обществеността не е осведомена, няма бистрота на процедурата, на капиталовите планове и съгласно нас е застрашено съществуването на това място и въобще запазването на екосистемата и бъдещето на района, сподели една от недоволните гражданки. Казва ни се, че всички процедури са спазени, че ще се построят 11 двуетажни къщички, само че ние знаем какъв е дебитът на концесията, знаем какъв брой са ползвателите с контракти – по пътя на логиката дебитът няма да е задоволителен, с цел да се обезпечи вода. Това значи, че свободният разлив ще се понижи, естествените гьолове ще изчезнат, екосистемата ще се загуби, а от това зависи животът на земноводни, влечуги, птици, добави тя.

Главния проектант на Петрич Владимир Митрев уточни, че „ възложителят е съгласувал подробния организационен проект с безусловно всички страни инстанции, тъй че ние тук сме сложени към този момент пред приключен факт “. Той акцентира, че градежът няма да е върху изворите.

Недоволните жители обаче отвърнаха, че границата на градежа стартира на към 10 м от тях.

Митрев отхвърли. Това е частен парцел, не мога да спра строителство в частен парцел, което е минало безусловно всички съгласувания, добави той. Според архитекта хората отново ще могат да се лекуват, тъй като в общинските парцели не се планува застрояване.

Иво Стефанов, юрист на вложителя, също акцентира, че не се строи върху така наречен гьолове. Според него сега лековитата вода не се употребява вярно, а просто се оттича в река Струма. Проектът на клиента му е да оползотвори част от водата, като направи спа център с няколко къщи за посетители.

Кметът на Рупите Георги Атанасов уточни, че досега няма нито писмена, нито джука тъжба.

Гражданите дадоха отговор, че са били в незнание за инвеститорския интерес, който е деклариран преди две години. Разбрали едвам когато парцелът бил ограден за строителство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР