Снимка БГНЕСВселенската патриаршия поема отговорност за уреждане на каноничния статут

...
Снимка БГНЕСВселенската патриаршия поема отговорност за уреждане на каноничния статут
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия обяви, че се заема със статута на Охридската архиепископия

Снимка БГНЕС
Вселенската патриаршия поема отговорност за споразумяване на каноничния статут на Охридската архиепископия. В публично известие на Светия Синод на ВП се споделя, че е разискван въпросът с нерешения каноничен статут на Охридската архиепископия, оповестяват БГНЕС и Нова тв.
В патриаршията било получено писмо от македонския министър председател Зоран Заев, с което той изискал помощ и поддръжка за разрешаване на въпроса със статута на църквата в Република Македония.
В края на известието от Св. Синод на Вселенската патриаршия се споделя: „ Реши да се заеме с този въпрос, да предприеме нужните крачки, според неприкосновените исторически и канонически права, отговорности и привилегии на първопрестолната вселенска патриаршия. “
Миналата есен Македонската православна черква /МПЦ/ - Охридска архиепископия изиска от Българската православна черква /БПЦ/ подпомагане за споразумяване на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква - майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ сътвори и специфична комисия са споразумяване на статута на МПЦ отпред с митрополит Киприан. В началото на месец януари в Св. Синод на БПЦ се организира среща с архиепископ Стефан - главата на МПЦ- ОА и няколко митрополити. На Великден България даде и плодородния огън на Македония, която за първи път го получи публично. Съвсем ненадейно и в несъгласие на всички нейни стъпки от ноември месец 2017г., на 14 май Св. Синод на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празнествата във връзка 1000-годишнината на Охридската архиепископия, която се организира на 28 май в Охрид, Македония.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР