Снимка БГНЕСПолският парламент внесе промени в закон, който има за

...
Снимка БГНЕСПолският парламент внесе промени в закон, който има за
Коментари Харесай

Полският парламент отмени текст от закона за Холокоста

Снимка БГНЕС
Полският парламент внесе промени в закон, който има за цел да усъвършенства имиджа на поляците по времето на Втората международна война, предава БГНЕС.
Законът бе остро наказан от Израел и подложен на критика от Съединени американски щати. Поправката анулира напълно уговорка от текста на закона, който влезе в действие през март. Тя предвиждаше наказателна отговорност - санкции и затвор до три години за изказвания, че Полша носи отговорност за съучастничество в закононарушенията, осъществени от нацистките окупатори по време на Втората международна война. Поправката бе призната и от двете камари на Народното събрание.
Поправката в закона за Института за национална памет, бе включена незабавно в дневния ред на Народното събрание през вчерашния ден по искане на премиера Матеуш Моравецки. Той призна пред депутатите, че въпреки и задачата на закона да е била „ битка за истината “, пасажите за наказателните наказания „ парадоксално “ са провокирали толкоз несъгласия, че са станали контрапродуктивни.
Моравецки уточни, че при положение на изявления, в които се съдържат клюки за Полша като „ полски есесовци “, полско Гестапо, или полски концентрационни лагери, то остава опцията да се заведе цивилен иск, като съответният „ издател в Съединени американски щати или някъде в Германия “ ще е застрашен да би трябвало да заплати 100 млн. евро или 100 млн. $ обезщетение.

Правителството на Израел и еврейската диаспора упрекнаха Варшава, че желае да отхвърли присъединяване на някои поляци в геноцида над евреите. Премиерът Бенямин Нетаняху, който направи пред пресата взаимно изказване с полското държавно управление, сподели с задоволство, че е извършил дълга си, тъй че истината за Холокоста да се зачита. В общата си декларация двете държавни управления осъждат всички форми на антисемитизъми се опълчват на всевъзможни отрицателни национални стандарти. „ Важно е учени, преподаватели, публицисти, оживели и техните фамилии да могат свободно да изследват всичко за Холокоста, без да рискуват правосъдно гонене “, се споделя в официалното съобщение. За полското държавно управление основната цел на този закон е да се води битка с израза „ полски концентрационни лагери “, който е неправдив, защото лагерите са направени от немските нацисти в окупирана Полша, прибавя БГНЕС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР