Снегът вече е тук. Вали почти в цялата страна. В

...
Снегът вече е тук. Вали почти в цялата страна. В
Коментари Харесай

Снегът дойде, жълт код в 12 област


Снегът към този момент е тук. Вали съвсем в цялата страна. В София сутринта имаше близо 10 см снежна завивка. В 12 области е разгласен жълт код за снеговалеж и мощен вятър.

Вали влажен и тежък сняг, което затруднява чистенето му. В композиция със мощния вятър, се образуват навявания и преспи. От АПИ предизвестиха водачите да са деликатни и готови за зимните условия. Очакват се паднали клони, откъснати кабели.

Прогнозата планува още, че с понижението на температурите и утихването напразно в края на деня на доста места да има условия за формиране на лед.

Жълт код за дъжд, сняг и мощен вятър е разгласен за цялата страна в понеделник, сочи информация в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. Жълт код за интензивни превалявания е в действие за областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, където се чакат обилни количества дъжд - 20-30 л/кв. м, на обособени места и повече.

Предупреждение за сняг и значителни дъждове е годно за областите Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град. Там ще вали дъжд, който с понижението на температурите тук-там ще премине в сняг.

Жълт код за сняг е разгласен за областите Видин и Плевен, както и за още 12 области, за които важи и предизвестие за мощен вятър - Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, на чиято територия в Стара планина и Предбалкана ще вали сняг. По планинските проходи ще има условия за заледявания, а в композиция със северен вятър - и за виелици. Същото важи за Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич, където ще има превалявания от влажен сняг, след обяд - обилни по количество. Ще се образува снежна завивка 5-15 см, ще духа сдържан до мощен вятър от север-североизток и ще има условия за виелици и навявания, както и за формиране на лед.

Жълт код за мощен вятър над морето важи за крайбрежието на област Варна, както и за Бургас и Добрич, където е годно и предизвестие за мощно неспокойствие. Там се чака се увеличаване напразно от север-северозапад с пориви 14-19 м/с(7-8 по Бофорт) и неспокойствие на морето 3-4 бала.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР