Сн. Софийска филхармония Софийската филхармония откри културната програма на българското

...
Сн. Софийска филхармония Софийската филхармония откри културната програма на българското
Коментари Харесай

Софийската филхармония с 28 концерта за европредседателството


Сн. Софийска филхармония

Софийската филхармония откри културната стратегия на българското европредседателство с " Музиката на Европа " с претъпкана камерна зала на 2 януари.

В партньорство с Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " ще бъдат показани 28 концерта с музиката на 28-те страни членки на Европейския съюз. Проектът е един от стойностните, финансирани от фонд " Култура " с 83 000 лева

Първият концерт беше отдаден на страната, от която България пое председателството – Естония.

Музиката на Арво Пярт

Арво Пярт е един от най-изпълняваните живи композитори. Носител е на доста влиятелни оценки. Сред тях са Classical Brit Award, музикалната премия на Америка " Композитор на годината ", Европейската премия за църковна музика и Премиум империале, която се съпоставя с Нобелова премия в областта на изкуствата. " Неговото творчество се отличава с мощна духовна аура ", е един от претекстовете на журито при присъждането на интернационалната премия.

Житейският път на Пярт потегля от естонския град Пайде, където е роден на 11 септември 1935 година Израства в градчето Раквере край Талин, където учи в музикалното учебно заведение, а по-късно приключва и Консерваторията в естонската столица, която по това време е част от Съветския съюз.

Още по време на следването си Пярт написа първото си оркестрово произведение, което е възпоменание за жертвите на Холокоста – " Некролог ". В този интервал на творчеството си музиката му е въодушевена от Шостакович, Прокофиев и Барток.

Продължава със сериализма доникъде на 60-те години в Първа и Втора симфония, както и в " Перпетуум мобиле ". След това се връща към техниката на колажа с произведения като " Колаж на тематика BACH ".

В началото на 70-те Пярт се насочва към музиката на минали столетия - XIV - XVI век - Гийом дьо Машо, Якоб Обрехт, Йоханес Окегем, Жоскен де Пре. Тогава написа няколко произведения в духа на ранната европейска полифония, като Симфония № 3 от 1971.

Следва интервал на безмълвие, който приключва през 1976 година с радикална стилова промяна. Техниката, която измисля или открива и на която остава правилен до през днешния ден, Пярт назовава " тинтинабули " (от латинската дума за малко звънче).

" В основата си концепцията " тинтинабули " може да се показа като нещо сравнимо с това, което става, когато човек стартира да учи пиано - с лявата ръка се свири постоянно един и същи акомпанимент, до момента в който дясната развива мелодията ", споделя Пярт. " В моя случай има една мелодия и три тона, всяка нота от мелодията е обвързвана с всеки от трите тона по тъкмо избрани правила, като, несъмнено, това важи и в противоположна посока. Появяват се непредвидени дисонанси, само че във водещата мелодия има логичност, както има и логичност, въпреки и скрита, в трите тона, които я съпровождат. Това е мелодичната дихотомия, за която споделям, че е " 1+1=1 ", изяснява композиторът за компанията, която го издава - Universal Edition, през 2010 година

Арво Пярт емигрира от Съветския съюз през 1980 година и от този момент концентира най-вече върху религиозни текстове. Това е повода някои да дефинират музиката му като религиозна, до момента в който други го назовават актуален мистик.

Пярт се открива във Виена, а по-късно се мести да живее в Берлин. Сред най-известните му творби са " Фратрес ", " Табула Раза ", " Берлинска меса ", " Магнификат ", " Мизерере ", " Канон на покаянието ", " Те Деум ", " Стабат Матер ", " Ориент & Оксидент ", " Ламентате ", " In Principio ", " Кантус ", Симфония № 4 " Лос Анжелес ", " Миса бревис ", " Плачът на Адам ".

Изпълнителите

Изпълнителите в първия концерт от " Музиката на Европа " бяха водени от пианистката проф. Борислава Танева, която е зам.-ректор на НМА " Проф. Панчо Владигеров ".

Един от най-ярките представители на младото потомство български цигулари Павел Златаров, концертмайстор на Софийска филхармония, показа увлекателно творчеството на Пярт.

Участваха още и младата пианистката Маргарита Илиева, която е освен виртуозен клавирен музикант, само че се изявява и като сопранова певица.

На виолончелото беше Иво Александров.

Именно такава е концепцията за концертите - да вземат участие одобрени родни музиканти и гении, които към момента развиват своя капацитет, сподели проф. Танева.

Концертите – всеки понеделник от 19 часа

Всеки понеделник от 19 часа в камерната зала на концертен комплекс " България " ще звучи музика от композитори на една от 28-те страни членки на Европейски Съюз. Входът е свободен и ползата е огромен.

Не чаках подобен интерес, призна проф. Борислава Танева пред Mediapool. Някои от феновете на класическата музика бяха пристигнали час по-рано, с цел да заемат места. Десетки гледаха концерта прави, а най-малко още толкоз не съумяха да влязат в залата.

За страдание цикълът от концерти е от камерна музика и не допуска тя да бъде свирена в огромната зала, изясни проф.Танева.

Програмата за останалите концерти до 30 юни включва както шедьоври на класическата музика, по този начин и модерни музикални мостри.

Следващият концерт ще бъде на 8 януари и е отдаден на Румъния.

За България е отредена датата 3 март - Националният празник на страната. Тогава 24 часа ще звучат творби на български композитори.

Последният концерт в цикъла е отдаден на Австрия – страната, която ще одобри Председателството на съвета на Европейски Съюз от България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР