Сн.: Общински съвет - Варна Коригираната Годишна програма за управление

...
Сн.: Общински съвет - Варна Коригираната Годишна програма за управление
Коментари Харесай

Одобриха коригираната програма за управление и разпореждане с общински имоти във Варна

Сн.: Общински съвет - Варна

Коригираната Годишна стратегия за ръководство и предписание с парцели – общинска благосъстоятелност беше утвърдена от отрасловата комисия към Общински съвет – Варна.

Почти без диспути съветниците дадоха единодушието си да отпадне раздел VII, в който попадаха 133 незастроени терена, и да се включат спомагателни парцели за преустановяване на съсобственост, с цел да може да се резервира макрорамката на бюджета, част от който е програмата, оповестява  .

На днешното съвещание беше решено също Община Варна да изиска от страната два парцела. Единият е на ул. „ Македония “ №53, в който до неотдавна се обитаваше Генералното консулство на Русия във Варна. В зала „ Пленарна “ беше обявено, че са водени диалози с представители на Руската федерация, които са поискали друга постройка за дипломатическо посланичество. Другият неподвижен парцел, който общината желае да придобие безплатно от страната, е в местността Салтанат и е от близо 47 дка. Желанието на локалната власт е територията да бъде обособена като парк.

В дневния ред фигурираше и предложение на групата на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “, обвързвано с „ Международен панаир Пловдив “. Искането бе да се анулират решения на преходния Общински съвет и да се даде единодушие за безплатно прекачване на страната на притежаваните от Община Варна акции от капитала на панаира. Повечето членове на комисията не утвърдиха предлагането с претекста, че ще изчакат да приключат правосъдните каузи, които се водят по проблема.

Те одобриха друго предложение на групата на Политическа партия – Демократична България за намиране на подобаващ терен за създаване на мултифункционална зала за музикално – театрални изкуства. Залата на държавна такса „ Стоян Бъчваров “ е основана за театрална и не дава отговор на актуалните условия като размер на сцената, звучност, потенциал на залата. Сцената е безпределно незадоволителна, репетиционните процеси са доста натоварени и това дава отражение на културния артикул. За да се разгърне целият капацитет на артистите, музикантите и постановъчните екипи, има потребност от нова съвременна зала с просторна и добре механизирана сцена и със салон за многочислената аудитория, без изтъкнато на днешното съвещание.

Друга тематика през днешния ден бе нуждата от премахване на боклуци в Гробищен парк „ Запад “ в с. Тополи, акумулирани преди повече от 10 години и представляващи разбъркан битов боклук, почва, камъни, растителна маса. През септември 2023 година е направено наставление от Регионалната здравна ревизия за унищожаване на отпадъците. Според геодезическото снимане общото количество е 6377 тона, чието премахване ще коства към 922 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Съветниците дадоха позитивно мнение по преписката и препратиха въпроса към финансовата комисия. Към същата комисия беше пренасочено и предложение от групата на Политическа партия – Демократична България за основаване на целеви фонд за отчуждаване на парцели за преустройването им в зелени площи и паркове. Искането на вносителите е в общинския бюджет да се заделят 2 млн. лв. за потребностите на фонда.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР