Сн. БГНЕС По време на 41-та сесия на Генералната комисия

...
Сн. БГНЕС По време на 41-та сесия на Генералната комисия
Коментари Харесай

България е постигнала увеличение на квотата за улов на калкан в Черно море


Сн. БГНЕС

По време на 41-та сесия на Генералната комисия по риболовство за Средиземно море (ГКРСМ), състояла се тази седмица, е реализирано доста нарастване на квотата за улов на калкан за кораби на Европейски Съюз. През идната година България и Румъния ще имат право да реализират лов на риба на калкан общо в размер на 114 тона, което е с 32 на 100 повече по отношение на досегашното позволено количество, оповестяват от пресслужбата на МЗХГ.

Това е сериозен триумф за България поради огромното значение на този тип лов на риба за бранша и предизвикването за основаване на условия за равнопоставеност сред всички черноморски страни, се показва в известието.

По време на сесията са разисквани оферти за приемане на ограничения за запазване, ръководство и надзор на основни морски ресурси в Средиземно и Черно море. От извънредно значение за България е Препоръката за дълголетен проект за ръководство на риболова на калкан в Черно море, с която се дефинират ограничения за запазване на типа в Черно море и количествени ограничавания за улова му от страните в района (България, Румъния, Турция, Русия, Украйна и Грузия).

Към момента квотата за улов на калкан на риболовните кораби на Европейския съюз (ЕС), плаващи под знамето на България и Румъния в Черно море е в размер на 86,4 тона годишно и се дефинира всяка година с правилник на Съвета на Европейски Съюз.

По време на сесията на ГКРСМ бяха дискутирани и тематики, свързани с насърчаването на ограниченията за мониторинг, наблюдаване и надзор в рибарството, в това число ограничения за битка с противозаконния, недеклариран и нерегулиран лов на риба, както и опциите за разпространение на развиването на устойчиви аквакултури в Средиземно и Черно море.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР