Смятат ги за двама от най-великите футболисти, които някога са

...
Смятат ги за двама от най-великите футболисти, които някога са
Коментари Харесай

Последната среща на Меси, Роналдо и Кака на церемонията „Играч на годината“

Смятат ги за двама от най-великите футболисти, които в миналото са излизали на терена. И двамата водят след себе си цяла войска от почитатели. Мнозина ги считат за божества. Ако сте обожател на единия и срещнете обожател на другия футболен господ, пригответе се за една доста дълга вечер в разправии.

Някои спортни публицисти още помнят срещата им в шведската опера. Лионел Меси идва с мрачен костюм, който уголемява малко повече раменете му, косата му продължава да е на чиния. Кристиано Роналдо идва с големите си диамантни обеци, смокинг и черна вратовръзка. Нито един от двамата не желае да е на това място. На никой не е разрешено да си тръгне по-рано. Настаняват се на първите редове и оставят една седалка сред тях, като че ли са осъдени възпитаници.

Това е тяхната първа среща на FIFA World Player Gala – годишното тържество, където се почитат невероятните футболни умения, голямото предпочитание за триумф и носене на тима напред. Годината е 2007 и нито един от тях към момента не е получил наградата за най-хубав състезател. През цялата вечер има погледи, които са ориентирани към Меси и Роналдо, само че премията отива при бразилския плеймейкър Рикардо Изексон дош Сантош Лейте – познавате го като Кака.

Двамата ще имат опцията да гледат първото връчване на тази премия. Кака е доста по-стар от Роналдо и Меси, двамата не престават да си мислят, че е и доста по-слаб от тях двамата. Поне още двама души довечера ще са на същото мнение. Единият е някогашният заповедник на нощния живот и португалски състезателен сътрудник – Хорхе Мендеш. Агентът се е надявал, че Роналдо ще получи наградата и неговата цена ще скочи до върха, само че довечера няма да има такава премия.

На церемонията участва още един човек, който не схваща по какъв начин тази премия е стигнала до Кака. Хорхе Меси, бащата на Лионел, ще прекара доста време в родния си град Росарио и ще продължи да твърди, че неговият наследник е бил обран на въпросната гала. Преди седем години, Хорхе качва дребния Лионел на аероплан и го изпраща към Испания с вярата, че ще успее да впечатли треньорите на Барселона. Бившият супервайзър в металургичен цех е публично състезателен сътрудник – единственият му клиент носи същата фамилия.

Всички посетители на събитие ще схванат един доста значим урок. Церемонии, като тази, за първи път ще бъдат най-гледани и зрителският интерес към футбола е скочил до небето. Трофеите имат голямо отношение, когато се дават на полето, само че в края на всяка среща ще забележим, че футболистите получават трофеите си по къси панталони, а не в дизайнерски костюми. Всичко това ще се промени със скоростта на светлината. Играта ще израсне до равнище, което никой не е виждал и скоро всяка стъпка на двамата най-големи противници във футбола ще се следи под лупа. Роналдо и Меси ще се постараят да трансфорат отборната игра в свещена борба.

 ZURICH, SWITZERLAND – DECEMBER 17: Cristiano Ronaldo (L) of Manchester United and Portugal poses alongside Kaka (C) of AC Milan and Brazil and Lionel Messi of Barcelona and Argentina during the FIFA World Player of The Year Gala 2007 at the Zurich Opera House on December 17, 2007 in Zurich, Switzerland. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Всяка последваща гала по връчване на награди ще бъде още един кръг – би трябвало единствено още малко време и двамата ще съумеят да вземат всичко, което този спорт предлага, съвсем всичко.

В онази далечна вечер през 2007 година ще има доста разочаровани от решението, цената за прехвърляния няма да се увеличи толкоз доста, колкото всички са очаквали. На коктейлното празненство на Сеп Блатер, множеството мениджъри се радват на внимание, алкохол и предложения за милиони долари. Блатер прави това празненство по още една причина – огражда се с футболни митове, красиви модели и други авторитетни персони.

Церемонията се излъчва за първи път по национална телевизия, Блатер играе ролята на водещ, до момента в който трима души превеждат думите му на френски, британски и немски. Наградата за футболист на годината ще бъде връчена от самия Пеле, а в края на вечерта ще има мнения, че тази гала се е трансформирала в еквивалента на премиите Оскар за кино изкуство.

Организацията на Блатер съумява да го трансформира от дребен промотър на футболни шампионати в световно спортно страшилище по маркетинг, което знае по какъв начин да продава телевизионни права и да си докарва доходи от близо половин милиард $. ФИФА се трансформира повече в рекордьор по доходи, като че ли е звукозаписно студио или лейбъл, в сравнение с спортна платформа.

В началото на 2000 година ще има малко по-мъгливи облаци. Четирима мъже споделят премията за най-хубав футболист от 1996 година до 2005 година Зинедин Зидан, Луиш Фиго и бразилецът Роналдо получават трофея. До тях се подрежда и Роналдиньо, който два пъти си потегля със златна топка от такава гала. След всяка велика борба на Барселона, той е един от първите, който повежда нощните купони по плажовете. През 2006 година има апетит за гении и най-хубавият футболист през въпросната година е Фабио Канаваро, а той е бранител.

Сега е ред на Кака. Момчето от междинната класа в Сао Пауло играе с Милан и скоро ще е кошмара за италианското състезание. Това не е първата му златна топка и е получавал тази премия доста преди Меси и Роналдо даже да я помиришат. Изпреварва ги във времето с една особена скорост, преди и двамата да бъдат под светлината на прожекторите и преди Меси да успее да порасне.

След отварянето на плика за премия, Блатер приканва Пеле – футболна легенда и известно лице за реклами от Виагра до American Express. Меси и Роналдо остават на аварийна пейка и гледат церемонията на първи ред.

Кака ще бъде малко по-скромен в изявлението си. Спечелил е Шампионска лига и просто е бил в един от най-хубавите тимове, това е ключът за връчването на премията.

Меси съумява да влезе в първите редици на Барселона на 20 години – школата ще го трансформира в звезда. Роналдо ще бъде изкован от Алекс Фъргюсън, който за четири години ще го направи един от най-скъпите футболисти в света. И двамата са в международната класа на футбола и печелят медалите вкъщи си. Кака съумява да ги изпревари и да вземе най-важният трофей. Най-голямото наказване и за двамата е, че ще бъдат поканени за обща фотография. Меси и Роналдо получават дребен трофей от Пеле – доста по-малък от този на Кака.

 ZURICH, SWITZERLAND – DECEMBER 17: (L-R) Kaka of AC Milan and Brazil winner of World Player,Cristiano Ronaldo third placed, of Manchester United and Portugal and Lionel Messi runner up of Barcelona and Argentina pose with their awards during the FIFA World Player of The Year Gala 2007 at the Zurich Opera House on December 17, 2007 in Zurich, Switzerland. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Втората премия се дава на Роналдо, а третата е на Меси. Блатер упорства да се промени награждаването и показва на Пеле, че втората премия е за Меси. Един момент е задоволителен, с цел да може Роналдо да бъде подложен на трона си. Двамата футболисти разменят премиите си, само че не престават да се усещат некомфортно. Роналдо наподобява по този начин, като че ли е подготвен да бъде обхванат в земята. Тримата футболисти остават на сцената, до момента в който оркестъра свири последната си ария.

Историята ще се промени вечно и скоро няма да има място за футболист, който не носи името Роналдо или Меси. Следващият път, когато футболната гала ще има съществени промени и нова звезда ще е през 2018 година – цели 11 години по-късно. Кака ще си тръгне от сцената през онази далечна вечер и ще показа, че това е премията с най-висока стойност, а неговите съперници на 2-ро и 3-то място ще бъдат награждавани най-вече в историята на футбола.

Следва кариерата на двама футболиста, които ще си поделят света на футбола. Това ще е епохата на персоналните дуели и никой не искаше да вижда финалът им.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР