Смятам, че хората с право са възмутени, защото да изкараш

...
Смятам, че хората с право са възмутени, защото да изкараш
Коментари Харесай

Националният омбудсман: Хората се оказват жертва на монополите

Смятам, че хората с право са възмутени, тъй като да изкараш дни наред без ток е неуместно в една такава обстановка. Това сподели националният омбудсман Диана Ковачева в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

По думите й хората се оказват и жертва на монополите, тъй като стартират да се базират на своите общи условия, в които самите те да дефинират, че има форсмажор - нещо, което е безусловно неприемливо.

" Сезирах и КЕВР, и министъра на енергетиката неотложно и да бъде осъществена инспекция. Едва ли институциите печелят доверие с това, че си трансферират топката и се карат посредством медиите кой да извърши тази инспекция. Смятам, че тя е основна, тъй като хората би трябвало да бъдат обезщетени. Те имат право да бъдат обезщетени, когато са 30 часа без ток с 50 лв., по-късно на всеки 24 часа още 20 лв., което е нищо действително с неудобството, което те претърпяха ", изясни публичният бранител.

Недопустим е отводът тези пари да бъдат изплатени, съобщи тя. Важно е хората да си пазят правата и в такива случаи би трябвало да завеждат групови искове, посъветва омбудсманът. „ Възмутително е мека дума да се каже, когато се вижда по какъв начин институциите не застават като един против монополите, с цел да защитят хората. Не бива да се стига до там институциите, страната да е сложена на колене от нормативни монополи, каквито са ЕРП-тата. Мисля си, че е извънредно значимо да се създадат инспекции, с цел да се види, че има съпричиняване, т.е. не просто е валял сняг, а самите ЕРП-та не са си свършили работата ", разяснява Ковачева.

Диана Ковачева изрази и възмущението си от повишаването на водата в разнообразни райони в страната от Нова година, някъде с 80%.„ Какво тъкмо се промени в качеството на даването на тази услуга, с цел да се подвига още цената? По-чиста ли стана водата, повече вода ли има в региони, в които обичайно няма вода, повредите ли са по-малко, вложенията ли са повече? Никаква обосновка ", изброи тя.

Най-много са тъжби националният омбудсман получава за изгорели електроуреди в резултат на подаване на по-високо напрежение и тези, свързани с качеството на водата.

Държавата не планува водни помощи, а доста хора изпитват компликации при погасяване на отговорностите си, означи още националният омбудсман.

Тя разяснява и въведената от през вчерашния ден възбрана за придвижване на остарели коли в центъра на София, като я дефинира като дискриминационна. „ Най-малък % от замърсяването на въздуха в столицата се пада на колите. Най-бедните хора с най-старите коли няма да могат да влизат в центъра. Това не е премислено и изобщо не е редно да е по този начин. Има квартали, в които въздухът е доста по-мръсен и рисков, в сравнение с в центъра ", съобщи тя.

Българска национална телевизия, „ Денят стартира с Георги Любенов "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР