Смяната между лятно и зимно време няма да отпадне скоро.

Смяната между лятно и зимно време няма да отпадне скоро. ...

ЕС с първа стъпка към отмяна на лятното време.Смяната между лятно и зимно време няма да отпадне скоро. Гласуваната от Европейския парламент резолюция призовава Европейската комисия да проучи и оцени ефектите от местенето на часовниковата стрелка както върху здравето, така и върху енергийната ефективност. Вотът беше предшестван от оживен дебат, в който един от главните герои се оказа винената мушица, съобщи Дарик.

Винената мушица, позната още като винарка, е изключително полезна при провеждането на научни изследвания, а в пленарната зала в Страсбург бяха цитирани десетки такива. Радетелите на премахването на смяната на времето приведоха данни, според които тя води до увеличаване на инфарктите, пътните произшествия и вредните емисии, влошена концентрация на учениците и по-нисък млеконадой.

Гезине Майснер от Германия посочи, че енергоспестяванията са едва между 0.1 до 0.5 процента.

Защитниците на смяната на времето пък изтъкнаха, че тя осигурява един час повече дневна светлина, което носи директни ползи за здравето, а наред с това и повече време за отдих и спорт след работа. Латвиецът Роберт Зиле заяви, че премахването на смяната може да доведе до повече разходи.

Чуха се и гласове, че темата не е спешна и евродепутатите трябва да се съсредоточат върху проблеми като безработица, здравеопазване, сигурност и миграция. Може би трябва да предприемем нещо и за хората, които не могат да спят при пълнолуние, попита Вернер Ланген от Германия.

В крайна сметка парламентът отложи решението. Според българския евродепутат Петър Корумбашев, Комисията трябва да се обърне към институциите в държавите-членки, които се занимават със здравеопазване, енергийна ефективност, пътни произшествия и т.н., за да получи точни данни за ефектите от смяната на времето.

Резолюцията е изготвена в отговор на инициативи и петиции на граждани, загрижени за последиците за здравето от местенето на часовниковата стрелка два пъти в годината. За баща на идеята за лятното часово време често се посочва Бенджамин Франклин, но се смята, че за пръв път то е въведено в Германия и Австро-Унгария преди век, за да се спестява гориво през Първата световна война.

Източник: marica.bg