Смяната между лятно и зимно време няма да отпадне скоро.

...
Смяната между лятно и зимно време няма да отпадне скоро.
Коментари Харесай

ЕС с първа стъпка към отмяна на лятното време

Смяната сред лятно и зимно време няма да отпадне скоро. Гласуваната от Европейския парламент резолюция приканва Европейската комисия да изследва и оцени резултатите от местенето на часовниковата стрелка както върху здравето, по този начин и върху енергийната успеваемост. Вотът беше предшестван от многолюден спор, в който един от основните герои се оказа винената мушица, заяви Дарик.

Винената мушица, позната още като винарка, е извънредно потребна при провеждането на научни проучвания, а в пленарната зала в Страсбург бяха представени десетки такива. Радетелите на премахването на промяната на времето приведоха данни, съгласно които тя води до увеличение на инфарктите, пътните катастрофи и нездравословните излъчвания, влошена централизация на учениците и по-нисък млеконадой.

Гезине Майснер от Германия уточни, че енергоспестяванията са едвам сред 0.1 до 0.5 %.

Защитниците на промяната на времето пък акцентираха, че тя обезпечава един час повече дневна светлина, което носи директни изгоди за здравето, а наред с това и повече време за отдих и спорт след работа. Латвиецът Роберт Зиле съобщи, че премахването на промяната може да докара до повече разноски.

Чуха се и гласове, че тематиката не е незабавна и евродепутатите би трябвало да се съсредоточат върху проблеми като безработица, опазване на здравето, сигурност и миграция. Може би би трябвало да предприемем нещо и за хората, които не могат да спят при пълнолуние, попита Вернер Ланген от Германия.

В последна сметка Народното събрание отсрочи решението. Според българския евродепутат Петър Корумбашев, Комисията би трябвало да се обърне към институциите в държавите-членки, които се занимават със опазване на здравето, енергийна успеваемост, пътни катастрофи и така нататък, с цел да получи точни данни за резултатите от промяната на времето.

Резолюцията е направена в отговор на начинания и петиции на жители, загрижени за последствията за здравето от местенето на часовниковата стрелка два пъти в годината. За татко на концепцията за лятното часово време постоянно се показва Бенджамин Франклин, само че се счита, че за пръв път то е въведено в Германия и Австро-Унгария преди век, с цел да се икономисва гориво през Първата международна война.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР