Смущаващо и притеснително е, че правителството на акад. Николай Денков

...
Смущаващо и притеснително е, че правителството на акад. Николай Денков
Коментари Харесай

Каримански: Управленската програма не може да бъде екселска таблица

Смущаващо и притеснително е, че държавното управление на акад. Николай Денков не показа управническа стратегия. Това съобщи финансистът Любомир Каримански, някогашен ръководител на парламентарната бюджетна комисия.


Според него за разлика от предходния път, в този момент нищо не е транспарантно във връзка с програмата и не е ясно какво са се договорили двете водещи обединения.

„ Те имат припокриване в стратегически измерения. Но тези планове не могат да залегнат в програмата. Те би трябвало да бъдат написани в детайли, а не да бъдат под формата на екселска таблица “, безапелационен е Каримански.

„ Бюджетът не би трябвало да се гледа единствено за останалите шест месеца, би трябвало да се гледа в макрорамка “, сподели той пред Българска национална телевизия. „ В проектобюджета е значимо какъв е размерът на недостига и какъв е размерът на дълга, които желае това държавно управление “, посочи Каримански.

Според него ще бъде затруднено изтеглянето на нов дълг и в случай че въпреки всичко той бъде изтеглен, ще бъде при високи лихви. „ Ще бъде доста мъчно да се тегли дълг. Кой пазар ще откликне? Може би ще са откри на висока рента, ликвидността може да бъде затруднена, в случай че се разчита на нов дълг “, означи финансистът.

Той уточни, че е притеснително намаляването на икономическия растеж, съгласно прогнозите на интернационалните институции. Също по този начин не би трябвало да се разчита и на високите доходи, на каквито сме се радвали по същото време предходната година. „ Приходите предходната година бяха от по-високите цени на вноса, имаше и по-високо търсене. Сега тези по-високи цени на Данък добавена стойност и търсенето ги няма, те не съществуват “.

По отношение на инфлацията Каримански сподели, че темпът спря да нараства, само че цените ще останат високи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР