Смолян. В Регионалната библиотека в Смолян беше открита изложба под

...
Смолян. В Регионалната библиотека в Смолян беше открита изложба под
Коментари Харесай

Смолян: В Регионалната библиотека бе открита изложба под надслов „Освобождението на Средните Родопи, отразено в литературата и изкуството”

Смолян. В Регионалната библиотека в Смолян беше открита галерия под надпис „ Освобождението на Средните Родопи, отразено в литературата и изкуството ”, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Смолян . На откриването на изложбата участваха възпитаници от 5 клас от VІ ОУ „ Иван Вазов ” – Смолян, с преподавателката им по български език и литература Стефка Ангелова.
Библиотекарката Светлана Хаджиева изясни, че изложбата е разграничена в два отдела. В първия са показани стихотворения, разкази, есета и песни, с които писатели, краеведи, публицисти и други са отразявали през годините по един или различен метод освобождението на Средните Родопи. Представени са и мемоари на участници и на очевидци от времето на Балканската война и Освобождението на Родопите. Във втория раздел Освобождението е отразено в изкуството. " Показваме фотоси от паметната Родопска Шипка още от нейния градеж до откриването. Показваме също по този начин паметника в Смолян и в Рудозем на полковник Серафимов. Изложен е и негов портрет, нарисуван от проф. Живко Чолаков и се съхранява в отдел „ Изкуство ”, съобщи Ангелова. Изложбата ще остане в Каталожния хол на библиотеката доникъде на месец ноември.
Предвидена е също среща с проф. доктор Миляна Камакамова на тематика: „ Родопите в средновековната българска история ”. Срещата е планувана за 18 октомври, в 17.00 часа, в отдел „ Читалня ” в библиотеката. На 19 октомври от 17.30 часа в отдел „ Изкуство ” ще гостуват дует „ Кристали ” и композиторът Димитър Неделчев и учители от Мадан, които ще четат стихотворения в границите на самодейността „ Поезия и музика ”.
Даниела БОЙКОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР