Смолян. Широка лъка събра хиляди за празника на Майсторското мезе

...
Смолян. Широка лъка събра хиляди за празника на Майсторското мезе
Коментари Харесай

Смолян: Широка лъка събра хиляди за празника на „Майсторското мезе” 2019

Смолян. Широка лъка събра хиляди за празника на „ Майсторското мезе ” за трета поредна година. Това оповестиха от пресцентъра на община Смолян . Жителите и гостите на известното родопско село се любуваха на апетитни месни и млечни мезета, направени от локалните производители. На апела на уредниците „ Елате в Широка лъка, с цел да опитаме дружно вкусни мезета, хубаво вино и да се повеселим, а най-после ще определим чии мезета са най-хубави тази година ” се включиха стотици дегустатори. Те гратис опитваха чудесните вкусови качества на месните и млечни артикули. Дегустацията вървеше и с чаша алено вино, а по-късно които желаеха гласоподаваха в кутия с номера на всяка маса за най-хубавия занаятчия.
Гостите и жителите на празника бяха поздравени от кмета Николай Мелемов и неговите заместници Венера Аръчкова и инж.Мариана Цекова. Събитието почетоха ръководителят на Общинския съвет инж. Данчо Киряков и Денислав Костов, шеф на ОД на ДФЗ в Смолян. „ Широка лъка е място, където може да стане този празник, който се утвърждава към този момент трета година. По този метод се популяризират неповторимите локални артикули, както и фамозното родопско гостолюбие ”, разяснява Мелемов. В категория „ месни артикули ” за трета поредна година първото място бе присъдено на Тодор Чакъров. На второ и трето място се подредиха мезетата на Калин Сираков и Георги Серафимов. За положително показване премия получи и Георги Згуровски. В категория „ млечни артикули ” преди всичко се класира след гласуването Спас Седянков, а на второ Кирил Габров.
Всички наградени получиха парични награди и грамоти, които им бяха връчени от инж. Цекова, Аръчкова и Костов.
Равносметката след празника беше – изконсумирани 70 кг. суджук, 40 кг. сланина, 80 кг. самун и изпито 120 литра алено вино. Вкусните мезета бяха приготвени от майстори от Широка лъка, Стикъл и Солища, уточни кметът на Широка лъка Васил Седянков.
Организатори на празника са кметството и читалището в селото.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР