Смолян. Фотоизложбата Села: памет и живо наследство във фотообектива“ беше

...
Смолян. Фотоизложбата Села: памет и живо наследство във фотообектива“ беше
Коментари Харесай

Смолян: Фотоизложба, посветена на живото наследство и традициите в Родопите, беше открита в Регионален исторически музей „Стою Шишков“

Смолян. Фотоизложбата „ Села: памет и живо завещание във фотообектива “ беше открита през днешния ден в Регионален исторически музей „ Стою Шишков “ във връзка Международния ден на музеите, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . На 38 фотографии са показани 12 села от Родопите, видени през обективите на фотографите Владимир Медов, Антон Кацаров, Емануела Макакова, Виктор Кузманов, Миля Димитрова, Георги Георгиев-Гецата, Красимира Георгиева, Даниела Табакова, Елена Манджукова и Илия Годев. По време на откриването шефът на музея Таня Марева съобщи, че изложбата е част от програмата на „ Пловдив 2019 – Европейска столица на културата “ и се осъществя в границите на план „ Карай, снимай, покажи: села и живо завещание във фотообектива “, изпълняван от НЧ „ Проф. доктор Асен Златаров 1927 “ – село Смилян в партньорство с Община Смолян, Регионален исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян и Регионален етнографски музей - Пловдив.
Кураторът и ръководител на читалището в село Смилян Илия Годев означи, че фотоизложбата е основана, с цел да показа не просто живи обичаи, а и обекти на материалното завещание, които са се трансформирали в белези, посредством които селищата, в които се случват тези обичаи се разпознават. „ Представени са снимки, свързани и направени по време на три обредни цикъла за празниците Гергьовден, Еньовден и Илинден и с показани селата, които означават към момента тези празници.
Гергьовден е показан не толкоз като празник на овчарите и армията, а като празник, в който се уважава лековитата мощ на водата. Снимките от Еньовден са снимки от възстановка на достоверен бит обвързван с празника. Има и фотоси, които демонстрират и актуалните измерения и приложения на тези обичаи и традиции “, разясни Годев. Той добави, че на един от фотосите се вижда изработката на смидар – ритуален самун за новородено. Това е обред, в който трохите от царевичната пита се подмятат във въздуха и се вършат специфични наричания за здраве, напредък и развиване на новороденото. По думите на Годев, наклонността е сбирката от снимки, свързани с живота и материално завещание да се усилват и да обгръщат от ден на ден селища от Родопите.
От името на кмета на Смолян Николай Мелемов пред присъстващите на изложбата и реализаторите на плана бе прочетен и приветствен адрес.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР