Смолян. Фондация За Родопите“ реализира мащабен проект в 20 дневни

...
Смолян. Фондация За Родопите“ реализира мащабен проект в 20 дневни
Коментари Харесай

Фондация „За Родопите“ реализира мащабен проект в 20 дневни центрове за деца със специални образователни потребности в областите Смолян, Кърджали и Хасково

Смолян. Фондация „ За Родопите “ осъществя огромен план в 20 дневни центрове за деца със специфични просветителни потребности в три области в страната. Това оповестиха от пресцентъра на Община Смолян . Проектът „ Не на стигмата! Стимулиране на уязвима група деца посредством изкуство “ е иницииран от режисьора Петър Тодоров, актрисата Десислава Минчева и доктор Здравка Янева, детско-юношески психиатър, с присъединяване на Здравка Пинева - експерт-психолог.

Проектът включва представянето онлайн през месец юли на профилирания театър за деца със специфични просветителни потребности „ Жълто “ в 20 дневни центрове за деца и младежи с увреждания и центрове за социална поддръжка в Смолянска, Кърджалийска и Хасковска области, с съпътстваща интерактивна артистично-образователна работилница „ Игра на сетивата “ на актрисата Десислава Минчева и режисьора Петър Тодоров след представлението.

В Смолян спектакълът „ Жълто “ ще бъде показан на 2 юли, петък, от 10 часа в Дневен център „ Звънче “.

Допълнително ще бъде извършен еднократен обучителен модул на тематика „ Изкуството-най-лесен път до сетивата “ за ресурсни учители и родители на деца със сензорно-интегративна дисфункция в Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение - Смолян със съдействието на шефа на Центъра Таня Бошнакова. Модулът с опция за полемика ще бъде управителен от доктор Здравка Янева, професионален лекар-специалист по психологично здраве, работещ в София. Модулът ще бъде записан, цифровизиран и публикуван гратис до дневните центрове, дружно с цифров запис на спектакъла „ Жълто “.

Спектакълът и работилницата са адаптивни по отношение на другите пространства и те ще бъдат извършени в 20 дневни центрове за деца и младежи с увреждания и центрове за социална поддръжка в следните обитаеми места - Смолян, Златоград, Неделино, Девин, Рудозем, Кърджали, Ардино, с. Добромирци, Момчилград, Хасково, Димитровград.

Децата със специфични просветителни потребности и техните фамилии, особено в дребните и междинни обитаеми места в отдалечените и труднодостъпни региони на страната, изпитват дълбоки усложнения със оправянето със задачата за социализирането на тези деца от всякакво естество -липса на съответна профилирана помощ, липса на допир до изкуство, значително и липса на средства за пътешестване до огромните центрове, където дейностите и експертите за тях са съсредоточени.

Проектът „ Не на стигмата! Стимулиране на уязвима група деца посредством изкуство “ е реформаторски и целият му екип надълбоко и въодушевено има вяра в смисъла му и в нуждата от неговата реализация. В обществен проект, потребността от сходна пилотна самодейност, особено в дребните, междинни и отдалечени от центъра обитаеми места, е повече от назряла. Дневните центрове там са изолирани и дефицитът от разнородни висококачествени способи за терапия, както и неналичието на достъп до изкуство, е всекидневие. Проектът ще даде на децата обхванати от центровете, участващи в самодейността, безвъзмездна опция за допир до професионалното изкуство и за включване в работилница като лечебен способ, а на техните ресурсни учители и фамилии - висококачествена профилирана помощ.

Проектът се осъществя с поддръжката на Национален фонд „ Култура “ посредством програмата „ Социално ангажирани изкуства “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР