Смолян. До момента в горите край Смолян са инвентаризирани около

...
Смолян. До момента в горите край Смолян са инвентаризирани около
Коментари Харесай

Елин Лилов, Южноцентрално държавно предприятие – Смолян: Щети за близо 3 млн. лв. нанесе бурният вятър в горите в района

Смолян. До момента в горите край Смолян са инвентаризирани към 46 000 кубични метра дървесина, нападала от бурния вятър през миналата седмица. Приблизителната й стойност е към 3 млн. лева Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян инж. Елин Лилов, зам.-директор на Южноцентрално държавно дружество – Смолян. Той разясни, че инвентаризацията на дървесината продължава и добави, че тя е в положително положение и може да се употребява за преправка.
По думите на инж. Лилов, преобладаващата част от нападалите от вятъра дървета са от типа смърч, защото той е с по-плитка коренова система и повече страда при мощни ветрове. „ Това е скъпа суровина за стопанската система и компаниите демонстрират по-висок интерес към нея, купуват я за преправка и за произвеждане на талпи и дъски за мебели. Вече имаме подготвеност за подписване на контракти през идната седмица с компания за добива и продажба на тази дървесина “, означи инж. Лилов.
Той посочи, че най-вече са нанесените вреди в региона на Смолян и селата Турян и Кремене, които са на територията на Горско стопанство – Смолян. В прилежащите стопанства – Смилян и Славейно, вредите са по-малко. Инж. Лилов сподели още, че горските чиновници не престават работа, тъй като остарелия горски път за село Кремене е съвсем изцяло затворен от паднали дървета. Налага се горските чиновници да ги отстраняват, с цел да навлязат във вътрешността в гората и да съумеят да инвентаризират всички нападали дървета от мощния вятър през миналата седмица.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР