Смолян. 300 кукери огласиха с чанове, тюмбелеци и хлопки Широка

...
Смолян. 300 кукери огласиха с чанове, тюмбелеци и хлопки Широка
Коментари Харесай

Смолян: Около 4000 души наблюдаваха зрелищния маскарад в Широка лъка, кукери огласиха с чанове селото

Смолян. 300 кукери огласиха с чанове, тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на обичайния празник Песпонеделник. Това оповестиха от пресцентъра на Oбщина Смолян . Около 4 000 се стекоха в родопското село, с цел да гледат зрелищните маскарадни игри и по какъв начин се гони злото. Кметът Николай Мелемов откри кукерския празник. В словото си той уточни, че Широка лъка е най-българското и най-патриотичното място в общината. Затова кукерския празник е доста значим, тъй като утвърждава българщината. Той пожела на присъстващите на маскарадните игри доста страсти, въодушевление и положителни мемоари.
Домакини бяха песяците от Широка лъка с началник Стоил Калфов, които по традиция дадоха начало на празника. За първи път беше показана и битовата пиеса, показваща традициите на Сирни заговезни в Широка лъка, наречена „ Прошка “ или „ Заговелка “. Самодейният състав към читалището показа традициите от преди 100 години, когато се е желала амнистия от родители и близки, с цел да се напомнят традициите на празника. След това се изявиха още четири кукерски сформира от селата Климент, Васил Левски и Домлян,Карловско и Осетеново, Павел баня.
Кукерите огласяха всичко в близост, а обилните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци алегорично заораха равнищата, с цел да е плодовита годината. Всички кукери изгониха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. Всички песяци сами създават маските за към половин ден и ги съхраняват грижливо до идващия маскарад. По традиция кукерите представяше примата на лакърдиите Веска Бабаджанкова.
Кметът на Широка лъка Васил Седянков благодари на всички, които оказват помощ на селото и за празниците, и за делниците.
Зрелищният маскарад почетоха и депутатите доктор Даниела Дариткова и доктор Красимир Събев.
Оркестър „ Родопски солисти ” свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро.
Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР