Смирение и поклонение. Така част от хората в катедралния храм

...
Смирение и поклонение. Така част от хората в катедралния храм
Коментари Харесай

Разпети петък: Вярващи минават под Светата Плащаница


Смирение и поклонение. Така част от хората в катедралния храм "Св. Неделя " споделиха, че идват на днешния Разпети петък, съобщи БГНЕС.

На Велики (Разпети) петък - най-тежкият ден за Божия наследник - не се отслужва литургия. Отслужват се Царските часове. Изнася се светата плащаница, чието носене припомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. Вечерта се прави символичното опело Христово.

Още от сутринта се прави тържествено свещенодействие в православните храмове в цялата страна. Духовниците четат фрагменти от евангелията, разказващи за последните земни часове и за разпятието на Иисус Христос.

Храмовете се изпълват с хора. Миряните минават под Плащаницата. Така е и в митрополитската катедрала "Св. Неделя ". Стотици миряни съблюдаваха християнската традиция възпламениха свещи, сервираха цветя пред символичния гроб на Иисус Христос в центъра на храма, припомниха си и съпреживяха Христовите премеждия, в името на изкуплението на греховете ни.

„ Със примирение, с поклонение, с възприятие на благодарност, с възприятие на любов”. Така през днешния ден в храма пристигна Деляна. Нейната молитва е за здраве – на нея, на фамилията ѝ, на България, на българите. „ Здраве, обич да има измежду хората. Просто да се обичат малко повече, като излъчват обич и обич ще получават. Любов – това е!”, сподели дамата.

„ Живеем във време, което е доста цялостно с страсти всеки ден, по тази причина на този ден бих желала всички да се смирим, да се поклоним и да чакаме да пристигна нещо по-добро от нас, от всички, за България”, сподели Галина, откакто излезе от храма.

Сийка сподели, че идва съвсем през ден в храма, тъй като има вяра в природата, в Господа. „ И се надявам на следващия ден Всевишният, като възкръсне, да бъдем още по-добре”, сподели дамата. Нейната молитва е Господ да оказва помощ на всички хора и светът да стане по-добър.

За здраве възпламениха свещичка през днешния ден Иванка и Христина. „ Едва съм пристигнала, обаче аз имам вяра в Господ и по тази причина съм пристигнала тук, да си запаля свещица и за здраве”, сподели 84-годишната Христина.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР