Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет

...
Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет
Коментари Харесай

Сметната палата: Отчетът на СУ не дава вярна представа за състоянието на университета

Сметната палата отхвърли да завери финансовия доклад на Софийския университет „ Свети Климент Охридски” за 2016 година, защото не дава вярна и почтена визия за финансовото положение и имуществото на вуза, оповестиха от одитния орган.

Като съществена причина за отклоненията се показва неналичието на съответни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват финансови и счетоводни нарушавания. Така има риск част от активите като компютри, машини, уреди, икономически инвентар и други, да не се водят на доклад.

Например, по сметката „ Компютри и хардуерно съоръжение “ в салдото на университета са отразени 9 235 594 лева, сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лева, а при инвентаризацията са открити 4 557 206 лева За несъответствията не са предоставени документи, както и не са документирани неналичия и остатъци при осъществяването на годишната инвентаризация.

През предходната година в СУ са продължавали да употребяват средства от касата си за възобновяване на гаранции от процедури за публични поръчки, за служебни задатъци и заплащания на снабдители над 10 000 лева В брой е заплатен и неподвижен парцел – вилна еднофамилна постройка в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лева, което е жестоко нарушаване на Закона за ограничението на заплащанията в брой.

В интервала 2014 година – 2016 година Научноизследователският бранш е дал заем в размер на 4 млн. лева на СУ за заплати и други настоящи разноски. Над 3,1 млн. лева от тези пари не са върнати, въпреки да са нужни на института.

От Сметнала палата показват, че 15 от препоръчките, заложени в одитния отчет на СУ за интервала януари 2013 година – юни 2015 година остават несъблюдение. Така това е втори финансов доклад на СУ през последните години, който е отритнат от одитния орган – след този през 2014 година През 2012 година, 2013 година и 2015 година подаденото от Алма матер е заверено с запаси.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР