Смесва се хартиеното гласуване с машинното и ръчното броене с

...
Смесва се хартиеното гласуване с машинното и ръчното броене с
Коментари Харесай

ДПС посочи рисковете на вота /ОБНОВЕНА/

Смесва се хартиеното гласоподаване с машинното и ръчното преброяване с резултатите от машините, сподели Мустафа Карадайъ Първи предложихме видеонаблюдение на целия развой, припомниха Йордан Цонев и Хамид Хамид
Рискове пред изборите уточни Движение за права и свободи по време на консултациите за вота при президента Румен Радев.

По отношение на машинното гласоподаване сега се смесва хартиеното гласоподаване с машинното и ръчното преброяване с резултатите от машините, посочи Мустафа Карадайъ.

Движение за права и свободи считаме, че имаме и опита, и експертизата на тематика машинно гласоподаване, сподели Карадайъ. Той напомни срещата при Радев преди една година, на която Движение за права и свободи прикани да се дефинират първо задачите, които желаеме да реализираме с включване на машини в изборния развой.

Позволихме си тогава да дефинираме три равнопоставени цели. Първата бе казусът с огромния брой недействителни гласове. Включването на машини в изборния развой би трябвало да има за цел минимизиране броя на недействителните гласове, сподели Карадайъ.
Втората цел е да ограничим субективния детайл в броенето на гласовете, с цел да се увеличи доверието в резултатите от изборите, добави той.
Третата цел е да се постави края на големия брой сбъркани, поправяни, надраскани секционни протоколи с ред неточности в тях, които в допълнение ерозират доверието в резултата от изборите, сподели Карадайъ.

Грешен модел за машинно гласоподаване

За страдание този наш апел не се чу. Наложи се един избирателен кодекс с развой, в който се смесват хартиеното гласоподаване с машинното, в която се смесват ръчното преброяване с резултатите от машините, а което е причина за още по-голямо съмнение, насочи рецензия Карадайъ. И съобщи: " Ние постоянно сме били подготвени с нашата експертиза, отговорност и оферти да търсим решение на проблеми, които сме съумели да дефинираме, в това число и в изборите. ".

Подходът към модел за включване на машини е тотално неверен в настоящия Изборен кодекс. И отчетът на ЦИК най-добре дава оценка на това положение, заключи Карадайъ.

Още преди една година, когато изложихте тези цели, аз споделих, че президентската институция ги поддържа напълно, съобщи Румен Радев.

От страна на Движение за права и свободи в консултациите вземат участие зам.-председателят ан Движение за права и свободи и парламентарната й група Йордан Цонев и зам.-председателя на ПГ на Движение за права и свободи и член на управлението Хамид Хамид.

Карадайъ: Искаме да чуем логиката на президента, по която той ще дефинира датата на изборите

Мустафа Карадайъ настоя да чуе логиката на президента, по която той ще дефинира датата на изборите. " Очакваме да чуем от ваша страна и логиката ви за метода към установяване на датата за изборите. Така и ние ще можем да разсъждаваме за идните избори, тъй като никой сега не може да каже по какъв начин ще се развива пандемията ", съобщи водачът на Движение за права и свободи.

Аз преглеждам готовността за изборите в два аспекта - готовността на партиите и готовността на администрацията. От здравния протокол ще зависи по какъв начин ще бъде обезпечена прозрачността на вота, отговори Радев. Ще се постарая по най-бързия метод да отговоря за датата на изборите, даде обещание той.

Промените в Изборния кодекс наложени без спор

По мотив концепциите да се отваря Изборния кодекс Мустафа Карадайъ съобщи: " Критикувахме последните промени в изборния кодекс, че са закъснели и доста покрай изборите. Ние към този момент сме в действителна предизборна акция. И по време на акция още веднъж промени в законодателството - това в никакъв случай не е получавало добра препоръка в страната и отвън нея. ".

Прав сте, че не е добра концепция да се отваря Изборният кодекс, само че той по този начин или другояче ще отворен поради гласуването на хората под карантина, ръководещите обявиха това. И моята молба е, когато това стане, да се прегледат и другите оферти - за видеонаблюдение, гласоподаване по пощата и по-голямо присъединяване на партиите в Българска национална телевизия и БНР, сподели Радев.

Последните промени в Изборния кодекс бяха наложени, дублирам - наложени, без спор, в условия на пандемия, отвърна Мустафа Карадайъ.

Йордан Цонев напомни, че видеонаблюдението в секциите бе препоръчано от Движение за права и свободи, само че беше отхвърлено. Той напомни, че точно Движение за права и свободи предложи и гражданска ЦИК и я провежда през 2014 година, констатирайки 67% сбъркани протоколи.

Три законопроекта за видеонаблюдение освен на секциите, само че и на целия избирателен развой, внесе Движение за права и свободи, първият бе през 2014 година, съобщи и Хамид Хамид. Като наблюдаващ на избори в страни той посочи, че това покачва доверието в изборния развой.
Хамид Хамид акцентира, че Изборният кодекс нарушава конституционното право на всички български жители да гласоподават.

Темата за медиите обвързвана с финансирането на партиите

Темата за медиите е директно обвързвана с тематиката за финансирането на политическите партии, сподели още Йордан Цонев. И добави: " Бяха признати всевъзможни лудости. ".

Що се отнася за гласуването на българите зад граница по пощата, той бе безапелационен: " За гласуването по пощите имаме доста неприятен образец от последния месец в една огромна народна власт, където има обичаи в това гласоподаване, а през днешния ден недоверието на една огромна част от хората е реалност. Ако една огромна народна власт не може да обезпечи доверие, аз се колебая че неукрепнала народна власт като нашата, ще го направи. ".

Илияна Йотова настоя при отварянето на Избирателния кодекс поради вота на карантирираните въпреки всичко да се обмисли въпроса с медийното наличие на дребните партии в публичните медии Българска национална телевизия и БНР.

Ние деликатно ще чуем всички оферти на тези, които разчитат на медийна акция, и ще дадем своя принос тъй че да е удачно и за такива като нас - тези които не разчитаме на медийна акция, отговори Карадайъ.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР