Смесените бойни изкуства привличат все по-голям зрителски интерес, а нарастващата

...
Смесените бойни изкуства привличат все по-голям зрителски интерес, а нарастващата
Коментари Харесай

Хабиб Нурмагомедов – Гибелният гняв

Смесените бойни изкуства притеглят все по-голям зрителски интерес, а възходящата им известност се дължи както на невероятния бизнес усет на Дейна Уайт, по този начин и на блясъка на звездите. Най-престижната верига Ultimate Fighting Championship (UFC) се развива чудесно по всички догми на бизнеса, а славата на най-хубавите бойци в света към този момент заплашва да засенчи профи боксьорите.

Уайт очевидно има шесто възприятие за асортимент на бойците, които набира. Първата от огромните парадоксално беше жена – някогашната джудистка Ронда Роузи, която направи багра в клетка секси. Рискованият ход се увенча с нечуван триумф, който обаче бе помрачен от Конър Макгрегър. Ирладнецът даде на почитателите всичко, от което един фен на неособено възвишените зрелища има потребност – хапливи лафове и здрави юмручни удари. Мощта на нокаутите му отстъпваше единствено на взривяващите хули, с които може да постави в джоба освен боксьора Тайсън Фюри, само че и бутафорните биячи от кеча.

От два дни обаче и татуираният скандалджия на процедура е в историята. За „ погребението “ му се погрижи новият владетел в клетката Хабиб Нурмагомедов. Шампионът в лека категория към този момент има 27 победи, в които не е изгубил и рунд – най-дългата серия без загуба в историята на организацията.

Орела, както е прочут боецът, е роден преди 30 години в Силди, Дагестан. Произлиза от аварския етнос, а от дребен се насочва към бойните спортове. На 21 години става международен първенец по бойно самбо в категория до 74 кг, а година по-късно сграбчи купата при 82-килограмовите, която е по-удобна за растежа му от 178 см. Има стаж също в свободната битка, джудото и панкратиона (бой с доста малко правила, който се приближава до ММА). Следват 16 победи в смесени боеве в Русия и Украйна, в които се колебае сред полусредна и лека категория. Идва време за дебют в UFC, където се бие в лека, като преди всеки мач се подлага на съществено събаряне на килограми, с цел да мине кантара. На два пъти не съумява, вторият път е с цели 3 кг над разрешените 70, а тези срещи не важат за лека категория, макар че също ги печели.

Именно това е едно от слабите му места и бе атакувано от Макгрегър в навечерието на огромния пердах в Лас Вегас. Ирландецът закъсня за конференцията с половин час, а ядосаният Хабиб си потегли с оправданието, че би трябвало да се подложи на специфичен режим поради бързото събаряне на тегло. Конър пък изрази подозрение, че противникът му ще мине кантара, само че очакванията му не се оправдаха.

В клетката дагестанецът превъзхождаше тотално. Дори в стойка Макгрегър не съумя да се възползва от боксовите си умения. Хабиб се оказа квалифициран за всичките му ходове и на собствен ред му приложи коронните си хватки, когато го сваляше на пода. Именно с една от тях – задушаване в тил, той принуди Конър да се съобщи, което беше може би по-унизителен завършек на мача, в сравнение с в случай че го беше нокаутирал.

Изходът не беше изненада, само че сигурно не беше по усета на Уайт, който видя по какъв начин и втората му златна му кокошка беше оскубана. Босът естествено възнамерява реванш, само че Макгрегър надали може да се надява, че ще направи освен това в идващия мач, с изключение на да измисли по-люти закани. Но пък случилото се след края на мача дава заричане, че Нурмагомедов няма да е отегчителен първенец.

Скандалите в действителност опорочиха спортния темперамент на галавечерта и я приближиха до някои от режисираните циркове в така наречен „ развлекателен спорт “. Но провокациите на Конър и реакцията на Хабиб бяха напълно достоверни, а точно това е свидетелството какъв брой люта е в действителност враждата им. Тук не става въпрос за филмовите кавги сред Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър, които по-късно сядат дружно да пият кафе. Ирландецът стартира войната против бъдещия си противник още през април, когато нападна буса, с който дагестанецът си тръгваше след церемония в Ню Йорк. Конър хвърли железна количка и счупи стъклото на возилото, от което пострадаха други двама бойци.

Хабиб резервира отговори си за след мача. Веднъж победил, той продължи с офанзива против Данис дилън, секунданта на Макгрегър. А чеченецът Зубайра Тухугов от неговия екип пък нахлу в клетката и потегли да постанова победения, след което се похвали с действието си в обществените мрежи. Той ще има опцията да продължи войната с екипа на Конър с пердах против Артьом Лобов, правилният спаринг сътрудник на ирландеца.

Всичко това може да не наподобява доста спортсменско, само че едно е несъмнено – ММА е 49% спорт и 51% принуждение. Смесените боеве дължат триумфа си не на спазването на правила и етикети, а на шоуто, което това принуждение обезпечава на феновете. Не звучи красиво, само че доста хора обичат да гледат зрелища без граници. А обезумелият от пагубен яд Хабиб Нурмагомедов е идеалният фронтмен на всичко това. Нищо, че към този момент хонорарът му от 2 милиона $ е суспендиран от UFC.

Като дете се бори с мечка


ММА бойците биха употребявали всичко, с цел да изплашен съперника. В тази игра на надуване надали някой има по-сериозен коз от Хабиб Нурмагомедов. Наскоро се появи видео, на което 9-годишният войник се бори с мечка и даже на няколко пъти съумява да я повали по тил с хватки от битката.

Разбира се, зверчето е още по-младо от хлапето, въпреки и по-голямо като размери. А и печели повече „ рундове “ от няколкоминутната им „ битка “. Но случката респектира даже Конър Макгрегър.

„ Разбрах, че като дете се е борил с мечки, очевидно там вършат по този начин – съобщи преди мача звездата. – Но ще забележим дали ще може да победи ирландска горила. “

Ето, че и този фиктивен от Конър „ звяр “, към този момент е питомен.

За него


По-луд е от мен


Гледах неговия пердах му с Макгрегър. Беше просто необикновено, в никакъв случай не съм очаквал, че ще видя сходно нещо. Той е още по-луд и от мен. Не си бях представял такава гняв.

Майк Тайсън, боксове легенда

Ще го санкционира строго


Казах му да не се занимава с никого. Има си противник, би трябвало да мисли единствено за него. Но един от екипа на Макгрегър непрекъснато го предизвикваше. Пускаше изфабрикувани фотоси, на което Хабиб пие вино и се опитваше да го показа в отрицателна светлина. Оскърбяваше нашето семейство и религията ни.

Това, което направи Хабиб, беше неприемливо, постоянно съм бил срещу такива действия. Винаги съм го учил да почита съдиите, противниците и феновете. Ще си поговоря отново с него, ще го санкционира по-строго, в сравнение с организацията.

Абдулманап Нурмагомедов, татко на Хабиб

Прескочи оградата като маймуна


Правя това от 18 години, трябваше да е най-великата вечер. Много съм отчаян от случилото се. Не е несъмнено, че Нурмагомедов ще резервира купата. Искаше да му сложа пояса още в клетката, само че му споделих, че почитателите ще стартират да хвърлят предмети. Направихме всичко допустимо, с цел да няма грозни подиуми, само че по какъв начин да очакваш, че някой ще прескочи оградата като маймуна.

Дейна Уайт, президент на UFC


Върна ни 20 години обратно


Хабиб Нурмагомедов е мръсно животно. Този безумен е*ач на овци върна нашия спорт 20 години обратно. Не е чак толкоз надарен, колкото го изкарват. Нито битката му е битка, нито може да се съпоставя с най-хубавите.

Колби Ковингтън, ММА войник
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР