Смесената българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси работи с

...
Смесената българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси работи с
Коментари Харесай

Пендаровски: Ако Гоце Делчев се запише като чист българин, защо да го честваме заедно

Смесената българо-македонска комисия по историческите и просветителни въпроси работи " с извънредно постепенно движение " и двете страни могат да се освободят от баласта единствено с говорене на истина, а в решение на казуса могат да оказват помощ и интернационалните специалисти, които познават историята на Балканите.

Това съобщи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в изявление за " Телевизия 24 ", в което една от тематиките е " любовта към България ". Въпросът, отварящ тематиката за комисията и Гоце Делчев, е къде е казусът, в случай че с премиера Бойко връзките са чудесни, а в комисията се водят войни за това кой е Гоце Делчев.

В изявление, контрастиращо с предишни мнения за организация БГНЕС и ролята на България като " измъкнала Северна Македония от изолацията ", се повтаря и тезата на премиера Зоран Заев за неадекватността на част от полемиките в комисията, чиято работа е в застой.

" Не може в края на 2019-а и началото на 2020 година работа на една комисия да е каквато и да било етническа принадлежност на човек, живял преди 150 години, " сподели още Пендаровски, само че добави, че приказва " без да се меси в работата " на историците. Той евентуално има поради Гоце Делчев, за който е главният спор в последните месеци. Идеята, изясни президентът, е какво споява двете страни в историят на дадени персони и по какъв начин може те да се означават дружно.

" Предложението за интернационалните специалисти бе отхвърлено "

Това се случва в миг, когато член на комисията от българска страна твърди, че македонската страна на комисията желае прекъсване на работата, до момента в който не отминат изборите в западната съседка, или до пролетта.

" Ако написа, че историята е споделена, а ти искаш Гоце Делчев да е записан като чист българин, каква е повода аз да го чествам тогава, в случай че е единствено твой, " попита реторично Пендаровски. " Трябва да е частично твой, частично мой, с цел да можем да го честваме дружно. Това ясно като бял ден. " Освен това съгласно него би трябвало да се изостави концепцията, че казусът е в " комунистическата историография ", защото спрямо други страни югославският комунизъм бил " калифорнийски ".

За концепцията си за включване на интернационалните специалисти в работата на комисията той добави: " Мисля, че един от факторите за триумф, които стоят зад Преспанския контракт, имаше и интернационално наличие... въпреки освен с Нимиц като формален посредник. " Идеята за интернационалните специалисти обаче, препоръчана от Скопие, била отхвърлена от София, съобщи Пендаровски.



Президентът в същото време добави, че България сега не основава никакви спънки пред евроинтеграцията на Северна Македония, само че са нужни още " интернационалните съдружници " за идеята и причините на Скопие. За връзките с Борисов Пендаровски добави: " С Борисов се пробвах да приказвам на български, несполучливо, защото повече от 2-3 израза не знам. "

Пендаровски добави, че договорът с България е " несъразмерен " и това е обикновено, откакто " ние сме извън и желаеме да влезем вътре " (в Европейски Съюз и НАТО). Той повтори позицията си, че изразеното от управляващите в София мнение за връзката сред комисията и евроинтеграцията е била за вътрешна приложимост преди изборите и би трябвало да се види дали България ще е подготвена да повтаря същата позиция в Брюксел, когато стартират договарянията.

Друг проблем на комисията, счита Пендаровски, е, че (както споделил на Борисов) " не може интервал от 150-200 години да се завършат за 2 или 6 седмици. Ако контузиите от системите при вас и при нас траят десетилетия, дайте още няколко месеца да забележим. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР