Смъртта на украинския банкер Денис Киреев е една от най-странните

...
Смъртта на украинския банкер Денис Киреев е една от най-странните
Коментари Харесай

Денис Киреев: Кой е убитият украински банкер, набеден за руски шпионин

Смъртта на украинския банкер Денис Киреев е една от най-странните истории в хода на военните дейности на съветската войска в Украйна. 

45-годишният финансист беше разгласен за мъртъв на 5 март, няколко дни откакто той участва на първата среща на преговорните екипи на Киев и Москва в Беларус. 

Първоначалната неофициална версия, която беше публикувана от уеб страницата " Страна.уа ", беше, че Киреев е премахнат от украинското разузнаване по съмнение, че бил съветски разузнавач. Медията се позоваваше на думи на депутата от президентската партия " Слуга на народа " Александър Дубински за това, че Киреев е " подозиран в държавна измяна ". 

Новината се посрещна с неразбиране, доколкото банкерът седеше един до друг с водещите делегати на украинската страна в Беларус на 28 февруари. 

Ден по-късно обаче основното разследващо ръководство на Министерство на защитата на Украйна обаче опроверга тези изказвания и разгласи, че Киреев и още двама души са починали при осъществяване на длъжностен дълг - и тримата са били сътрудници на украинското военно разузнаване. 

Съветникът на Володимир Зеленски - Михаил Подоляк - удостоверява тази информация в изявление за съветската опозиционна журналистка Юлия Латинина. 

Подоляк участва и на трите досегашни срещи сред украинската и съветската делегации дружно с министъра на защитата на Украйна Олексий Резников. 

Той твърди, че Денис Киреев не е членувал в формалния им екип, а е бил съветник " по въпросите, засягащи настроенията в Руската федерация ". Съветникът отхвърля Киреев да е бил съветски разузнавач. 

" Твърдението, че е бил погубен от някакви специфични служби, беше публикувано от единични субекти - стотици канали в Telegram с съветска устременост. Сред тях имаше и наши (украински) канали, които обичайно имат съветска устременост. С тях ще поработим в следствени формати - от кое място са взели и за какво са популяризирали тази странна версия на Руската федерация във връзка господин Киреев ", споделя съветникът на президента. 

Михаил Подоляк споделя още, че убийството на Денис Киреев няма нищо общо с работата му като помощник на украинската делегация. 

" Това е нещо отвън преговорния развой, случило се е в Киев. Не е убит по време на договарянията, нито по пътя към или от договарянията. Той е погубен по време на осъществяване на главната си работа в Киев. Той е работил по специфични интервенции на военното разузнаване на Украйна. Самите те споделиха, че е убит по време на осъществяване на отговорности като помощник на разузнаването. Към нас като преговорна група това няма отношение ", споделя още той пред Латинина. 

На въпроса ѝ дали това значи, че Киреев е станал жертва на " съветски разузнавач ", Подоляк декларира, че следва да се организира служебно следствие и когато резултатите от него станат известни, ще бъдат оповестени всички версии. Той обаче показва, че случаи като покушението против Денис Киреев не са казус. 

" През 2014-2015 година при нас имаше няколко такива случаи, когато в разгара на дейната фаза на украино-руското опълчване бяха убити няколко сътрудници на службите ", споделя още той в диалога с съветската журналистка. 

Публичните подозрения за връзките на Денис Киреев с съветски служби стартират да се стартират няколко седмици преди началото на войната в Украйна.  

В средата на февруари Киреев е бил спряган за предопределение като зам.-управител на украинската Централна банка. В Киев обаче е проведен митинг на представители от групата " Безименен родолюбец ", които настояват, че Киреев имал връзки с съветските служби за сигурност и би трябвало да бъде съден за измяна.  

По същото време украински блогър на име Ярослав Бондаренко разгласява клип, в който твърди, че Киреев пътувал постоянно до Русия и че от години сътрудничи на Кремъл, като " предавал данни за покупките на оръжие за украинската войска ".

В продължение на няколко години Денис Киреев е работил за братята Сергей и Андрей Клюеви - двама от най-богатите хора в Украйна до революцията през 2014 година Двамата се считат за хора от близкото обграждане на някогашния президент Виктор Янукович. Братята са оповестени за интернационално търсене поради обвинявания в корист с власт, заграбване на имущество, и др. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР