Смъртта на 17-годишния младеж от София при опит да се

...
Смъртта на 17-годишния младеж от София при опит да се
Коментари Харесай

Манията „селфи” - отвъд границите на нормалността

Смъртта на 17-годишния юноша от София при опит да се самоснима на рисков градеж в Приморско, за следващ път ни напомня за опасносната фикс идея "селфи " като метод да се премине границата на нормалността. Впрочем психолози и психиатри още преди близо 5 години сигнализираха, че селфи-то е признак на заболяване.

Тази болест потегля от Русия, настояват експертите, само че към този момент има световни размери, не подмина млади и остарели в България. Инцидентът в Приморско стана преди два дни, само че единствено ден преди този момент Мъж се опитал да си направи селфи покрай нечист поток в Мексико, над който се носела сапунена пяна, само че паднал в него. Тялото му беше намерено пет дни по-късно, съобщи Асошиейтед прес.

В началото на този месец пък гръмна стряскащата вест, че руснаци се снимат край отровно езеро, в което се изливат отпадните води на Топлоелектрическа централа. Бившите ни „ Големи братя” си правели фотосесии даже във водите му, които били цялостни с пепел, калциеви соли и отровни железни окиси. Местните управляващи търсели способи да лимитират достъпа на любопитните гости, които ставали от ден на ден след публикуването на фотосите в обществените мрежи.

В края на май различен млад мъж е умрял при опит да се отснеме върху 30-метрова постройка. Преди това международните организации оповестиха, че екскурзиант се е удавил в Нил при опит да се снима с телефона си. А в Съединени американски щати уволниха млада, красива учителка поради голото й селфи...

Според статистика, направена от международната CNN за интервала от 2011 до 2017 година, при опити за селфи неуместно починали са 259 души, като близо 72 на 100 от жертвите са под 30-годишни.

Американската психиатрична асоциация (АПА) публично удостовери това, което доста хора до момента единствено допускаха – по този начин наречените selfies са демонстрация на психологично разстройство.

Това изказване беше изказано по време на годишната среща на асоциацията в Чикаго преди 5 години. “Заболяването” се назовава selfitis и се дефинира като една от разновидностите на обсесивно-компулсивното разстройство, написа In Life. То се свежда до непреодолимото предпочитание да се вършат лични фотоси, които по-късно да бъдат оповестени в обществените мрежи. Според американските психиатри това е метод за компенсиране неналичието на самочувствие и блян да бъде запълнена една самобитна празнина, която е подбудена от неналичието на фамилиарност.

Липсата на внимание от ден на ден изостря мераците на подрастващите, а и освен при тях, да се изявяват посредством този прийом най-много в обществените мрежи. Според психилозите самотата на обособения човек в актуалния цифров свят, е една от аргументите за взрива на манията селфи.

Лесната популярност, която мнозина реализират посредством обществените мрежи, бързо и несъмнено унищожава душeвността на подрастващите и по тази причина е значимо родителите да не абдикират от своите отговорности, поучават експертите. И са прави, тъй като персоналният образец е най-хубавото образование. Децата не трябва да бъдат оставяни сами на себе си, тъй като постоянно стигат до диващини, бе предизвестил преди години носителят на Нобелова премия Уилям Голдинг в бестселъра „ Повелителят на мухите”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР