Смъртоносният щам H5N1 на птичия грип се разпространява по-агресивно от

...
Смъртоносният щам H5N1 на птичия грип се разпространява по-агресивно от
Коментари Харесай

Птичи грип върлува сред диви животни в Южна Америка

Смъртоносният вариант H5N1 на птичия грип се популяризира по-агресивно от всеки път измежду диви птици и морски бозайници, откакто беше засечен за пръв път в Южна Америка през 2022 година, съобщи Ройтерс, като цитира осем учени. 

Болестта, която в миналото значително беше лимитирана до птиците, наподобява се популяризира и измежду бозайниците. Този вариант към този момент е умъртвил няколко делфина в Чили и Перу, към 50 000 тюлени и морски лъвове, както и при най-малко половин милион птици. За да потвърдят предаването сред бозайниците, учените евентуално ще би трябвало да тестват инфектирани живи животни.

" Доста е мъчно да се обяснят някои от тези огромни гнезда на болест и измиране без разпространяване от бозайник на бозайник ", уточни Ричард Уеби, който е вирусолог в Детската болница " Сейнт Джъд " в Мемфис.

Щамът е открит при десетки типове птици, в това число някои мигриращи, които могат да го разпространят отвън района. Със усилването на климатичните промени, животните ще бъдат принудени да се придвижват в нови територии, като се смесват между тях и евентуално ще усилят опциите за следващи разновидности на вируса.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР