Смъртоносният пожар на хавайския остров Мауи е нанесъл щети за

...
Смъртоносният пожар на хавайския остров Мауи е нанесъл щети за
Коментари Харесай

След огнената стихия: Стотици хора все още са в неизвестност в Лахайна

Смъртоносният пожар на хавайския остров Мауи е нанесъл вреди за над 5 милиарда и половина $. В град Лахайна са изпепелени повече от 2 200 здания. Потвърдена е гибелта на съвсем 100 души. 1000 към момента са в неопределеност.

Допреди седмица по този начин изглеждал Лахайна. Градът, който съхраняваше историята на Хаваи към този момент е единствено пепел. Къщи, учебни заведения, магазини, банки - всичко е изпепелено.



Така изглеждал признакът на Лахайна - 150-годишното дърво банян. Гордостта на остров Мауи е подарък от мисионери от Индия. Дървото било заседено на мястото на първия кралски замък. Има 46 ствола и заема повърхност, колкото жилищен блок. Сега банянът е мощно овъглен. Местните хора се надяват, че дървото не е починало изцяло и ще успее да се възвърне. То е високо 18 метра и е най-голямия банян в Съединените щати.



Мащабите на вредите могат да се видят най-добре отвисоко. Досега са претърсени едвам 3 % от опожарените зони. Изпепелените парчета се претърсват с кучета. Идентифицирането на починалите е извънредно постепенно.

" Ще ви кажа като доктор. Гледката в Мауи е ужасяваща. Очаквам броя на жертвите да е доста по-голям ", сподели Джош Грийн, губернатор на Хаваите.

Местните хора упрекват управляващите, че не са предизвестили популацията за заплахата от пожара. Нямало е сирени, нито апели за евакуация. Разбрали, че са застрашени, едвам когато видели пламъците пред къщите си.



" В тези часове, когато пожара избухна, на Мауи имаше няколко огнища. Смятахме, че един пожар е овладян. Но скоростта напразно доближи 81 благи в час и огънят се развихри бързо. Огънят се движеше с миля за минута ", сподели още Джош Грийн, губернатор на Хавай.

В пожара изгоря и " сърцето " на Лахайна - централната черква на града. В кафене, надалеч от изпепеления град се събраха поданици на Лахайна, с цел да насочат молебствия за починалите в огнения пъкъл.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР