Смъртоносната туберкулоза е покосявала хората още 2600 години назад. Това

...
Смъртоносната туберкулоза е покосявала хората още 2600 години назад. Това
Коментари Харесай

Туберкулоза морила и древните египтяни

Смъртоносната туберкулоза е покосявала хората още 2600 години обратно. Това потвърди мумия на жена от висшето общество в античен Египет.

Новата аутопсия на мумията, открита при започване на 19 век, сподели на учените съществуването на заболяването.

Мумията е открита в некропола в Тива през 1825 година от доктор Огъстъс Грейнвил. Жената е имала няколко деца и умряла на възраст сред 50 и 55 години.

След като открива мумията Грейнвил стига до извода, че египтянката е умряла от рак, защото открива тумор към единия й яйчник. Така проучването на мумията завършва.

При новата аутопсия преди към 20 години обаче учените откриват, че туморът в тялото й не е недоброкачествен и не е причина за гибелта ѝ.

Правят проби за малария. Те се оказват позитивни. Откриват и следи от инфектиране на белите дробове.

Последната аутопсия на мумията е под управлението на Хелън Донахю от University College London. Изследвани са костите и остатъците от меките тъкани.

" Материалът бе доста сложен за култивиране. Мумията беше с доста меки тъкани и когато се опитвахме да извадим каквото и да е от нея, ставаше изключително комплицирано поради мазното вещество, с което е цялостно тялото. То объркваше молекулярния разбор ", съобщи Донахю, представена от Агенция Франс Прес.

Въпреки усложненията учените са разкрили варианта Mycobacterium tuberculosis. Той предизвиква туберкулоза в белите дробове и бедрените кости. Заключението е, че това е повода за гибелта на знатната египтянка.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР