Стотици тела са открити, докато Източна Либия е опустошена от наводнения

...
Служителите на спешната помощ са открили стотици тела в останките
Коментари Харесай

Служителите на спешната помощ са открили стотици тела в останките на източния град Дерна в Либия на фона на опасения, че броят на жертвите може да се увеличи.

Външна помощ едва започваше да достига крайбрежния град във вторник, повече от 36 часа след бедствието. Наводненията повредиха или унищожиха много пътища за достъп до Дерна.

Събрани са повече от 1000 трупа, включително най-малко 700, които са били погребани досега, каза министърът на здравеопазването на източна Либия. Органът за линейка на Дерна определи текущия брой на смъртните случаи на 2300.

Унищожението достигна Дерна и други части на източна Либия в неделя вечерта. Докато бурята удряше крайбрежието, жителите на Дерна казаха, че са чули силни експлозии и са разбрали, че язовирите извън града са се срутили. Внезапни наводнения бяха отприщени по Wadi Derna, река, течаща от планините през града и в морето.

Базираното в Триполи правителство на Западна Либия изпрати самолет с 14 тона медицински консумативи и здравни работници в Бенгази. Той също така каза, че е отпуснал еквивалента на 412 милиона долара за реконструкция в Дерна и други източни градове. Самолети пристигнаха във вторник в Бенгази с хуманитарна помощ и спасителни екипи от Египет, Турция и Обединените арабски емирства.

Не беше ясно колко бързо помощта може да бъде преместена в Дерна, на 250 км (155 мили) източно от Бенгази, предвид условията на място. Ахмед Амдурд, общински служител в Дерна, призова за морски коридор за доставка на помощ и оборудване.

Бурята удари други райони в източна Либия, включително град Байда. Медицинският център на Bayda, основната болница, беше наводнен и пациентите трябваше да бъдат евакуирани, според кадри, споделени от центъра във Facebook.

Други пострадали градове включват Суза, ал-Мардж и Шахат, според правителството. Стотици семейства бяха разселени и се приютиха в училища и други правителствени сгради в Бенгази и на други места в източна Либия.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР