Служителите на лондонски супермаркет за пръв път изпробваха система за

...
Служителите на лондонски супермаркет за пръв път изпробваха система за
Коментари Харесай

Супермаркет изпробва плащане чрез... снимка на вените

Служителите на лондонски супермаркет за пръв път изпробваха система за заплащане, която снима кръвоносната система на върха на пръстите, заяви Би Би Си. Тя се състои в сканиране на вените в пръста от електронен читател, който зарежда неповторим код за потребителя.
Fingopay може да влезе в необятна приложимост, в случай че тестванията на терен и в университета в Брунъл се окажат сполучливи, заяви веригата Costcutter.
Развита от "Хитачи ", тя изисква потребителите да свържат при регистрация "снимката " на вените си с кредитната или дебитната си карта и тогава могат да заплащат, без да носят пари в брой или карти. Според компанията за биометрични заплащания Sthaler, която има лиценз да вкара технологията в търговията на дребно, нововъведението би отговаряло на потребностите на милениъл поколението, което чака заплащанията му да са "лесни, сигурни и ефикасни ".

През 2014 година "Барклис " вкарва сходна технология за клиенти. Fingoplay беше тествана и в английски бар, а за използването ѝ се записаха 2000 души.
Някои специалисти слагат под въпрос изгодите от сходни системи пред обичайните способи на заплащане. Макар от Sthaler да упорстват, че продуктът е "най-безопасната форма на биометриката ", консултантът по сигурност Греъм Клули счита, че в последните години е имало доста случаи на "излъгани " биометрични системи. "Проблемът с биометриката е, че не може да се промени - в случай че някой получи информацията ви и я възпроизведе, какво ще извършите? Не можете да си промените пръста. "
Според професор Алън Удуърд от университета в Съри обаче концепцията е добра: "При тази система се постанова кръвта да тече във вените ви, с цел да докажете, че тя се употребява от същински жив човек. Тя по-трудно може да бъде излъгана. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР