Служителите губят приблизително три часа седмично само в срещи(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Постоянните нотификации съсипват продуктивността


Служителите губят почти три часа седмично единствено в срещи
(снимка: CC0 Public Domain)

Колко пъти дневно прекъсваме работата си поради имейл, известие в служебния чат или непредвидена среща? За тези, чиято работа изисква концентриране, отговорът евентуално е „ доста пъти ” .

Отклоняването на вниманието не е оригиналност, само че скорошни проучвания демонстрират, че непрекъснатите известия през целия работен ден оказват надълбоко въздействие върху способността ни да свършим работата си пълноценно. И това ни прави нещастни.

на софтуерната компания Asana измежду 10 624 експерти, занимаващи се с интелектуален труд, откри, че честите известия унищожават способността на чиновниците да се концентрират. Изскачащите оттук-оттам вести непрестанно отвличат вниманието. Това слага хората в „ непрекъснат режим на многозадачност ”, като в същото време запълва работното им време с елементарни микрозадачи и администраторска работа.

Губене на време и запаси

Докладът, оценен от, сочи, че експертите прекарват 58% от времето си за „ елементарни ” задания – нещо, което Asana назовава „ работа за работа ”: включва действия като работни връзки, търсене на информация, превключване сред приложения, ръководство на цели и непрекъснати актуализации на статуса. В последна сметка единствено 33% от времето минава в „ квалифицирана ” (т.е. смислена) работа! Едва 9% от деня са отдадени на стратегическа работа за реализиране на главните цели.

Работниците губят почти три часа седмично единствено в срещи, открива изследването. Тогава не е чудно за какво близо четвърт (24%) от респондентите споделят, че съществуването на прекалено много работни срещи непосредствено води до неспазване на заложените периоди.

Анализът в отчета гласи, че става дума за проблем, който организациите „ не би трябвало да одобряват леко ”. Тази странична работа продължава да съставлява „ най-голямата спънка за продуктивността ” на работното място.
още по темата
За казуса приказва и наблюдението, че експертите пропущат 15% от заложените крайни периоди точно заради спирания и похищение на вниманието. Това пречи на смислената, „ квалифицирана ” работа.

Колкото по-голяма е компанията, толкоз по-тежко е ситуацията: при дребните компании неспазването на периодите се случва при към 20% от чиновниците, а при междинните и огромните казусът обгръща към една трета от работещите. Като цяло това е обяснимо, тъй като по-големите организации имат повече екипи, повече работни процеси и принадлежности, които изискват взаимоотношения сред разнообразни отдели, а те може да имат друг метод на работа.

Не е изненадващо, че при мениджърите е по-вероятно да се получава претоварване с „ работа за работа ”, в сравнение с при редовите чиновници в другите отдели. Така е, тъй като всъщност ролята на мениджърите изисква вниманието им постоянно да се разпределя сред делегирането на задания, координирането с други екипи и надзора. В резултат на това мениджърите прекарват общо 62% от работния ден за „ черни ” задания и отговорности.

Прекарването на повече от половината време за „ съпътстваща ” активност, странична от главните отговорности, не е нито рентабилно, нито съставлява свястно потребление на времето, ресурсите и на служащите, означават откривателите.

Неудовлетвореност и текучество

Бомбардирането с вести и непредвидените срещи са контрапродуктивни за работата, само че също по този начин оказват негативно влияние върху цялостното богатство и удовлетвореността на чиновниците.

Доклад за ръководство на времето на работното място от платформата за съдействие Magical откри, че 56% от работещите страдат от стрес заради въпросното неприятно ръководство на времето за работа. Малко над две трети (67%) от всички 1048 интервюирани респонденти споделят, че „ най-малко един път в месеца ” ги спохождат на работата точно заради тези проблеми. 75% показват, че се усещат претрупани от работния си календар.

Докладът на Asana също приказва за всеобщи проблеми с психологичното богатство на работната мощ, поради непрекъснатото разпръскване. Липсата на изясненост към работните цели, несъразмерните срещи и прекомерно многото уведомления „ директно способстват за тези организационни рискове ”, откри Asana.

Има и още неприятни вести. Почти всеки четвърти служащ към този момент четири или повече пъти годишно. Оказва се, че 40% от чиновниците възприемат казуса като „ неизбежна част от триумфа ”.

Работодателите носят отговорност да понижат тази психическа тежест, като дават опция на чиновниците да се съсредоточат върху дилемите и работата си, която ги кара да се усещат ценени и продуктивни – т.е. „ квалифицираната ” работа, която сега бива изтласкана за „ когато остане време “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР