Служители на гръцката пожарна арестуваха 2-ма за палеж, докато множество горски пожари продължават да горят в цялата страна

...
Служители на пожарната казват, че двама мъже са били арестувани
Коментари Харесай

Служители на пожарната казват, че двама мъже са били арестувани в различни части на Гърция по подозрение за умишлено предизвикване на горски пожари

От ЕЛЕНА БЕКАТОРОС Associated Press, 26 август 2023 г., 5:20 ч. сутринта Гърция, също за предполагаемо умишлено подпалване на изсъхнала растителност. И за двата случая са уведомени съдебните органи.

Длъжностни лица казаха, че палежът е причината за няколко пожара в Гърция през последната седмица, въпреки че все още не е ясно какво е предизвикало най-големите пожари в страната, включително един в североизточния регион на Еврос и Александруполис, където са настъпили почти всички смъртни случаи, приписвани на пожар, и друг в покрайнините на Атина.

„Някои ... подпалвачи подпалват пожари , застрашавайки гори, собственост и преди всичко човешки животи“, каза министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас в четвъртък. „Това, което се случва, е не просто неприемливо, но презряно и престъпно.“

Министърът каза, че девет пожара са били запалени в рамките на четири часа в четвъртък сутринта в района на Авлона в северното подножие на планината Парнита, планина в северозападните покрайнини на Атина, която е една от последните зелени площи на столицата. Голям пожар вече горя от южната страна на планината по това време и продължи да гори и в събота.

„Вие извършвате престъпление срещу страната“, Кикилиас казах. „Ще ви намерим. Ще бъдете държани отговорни пред правосъдието.“

По-късно същия ден полицията арестува 45-годишен мъж по подозрение за умишлен палеж, за който се твърди, че е предизвикал най-малко три пожара в района на Авлона. При претърсване на дома му са открити запалки, огнестрелно оръжие и борови иглички, съобщиха от полицията.

Гърция беше измъчвана от ежедневното избухване на десетки пожари през последната седмица, тъй като бурните ветрове и горещите и сухи летни условия се съчетават, за да разпалят пламъците и да затруднят противопожарни усилия. В петък пожарникарите се бориха със 111 пожара, включително 59, избухнали за 24 часа между четвъртък и петък вечерта, съобщиха от противопожарната служба.

Повечето са потушени ранните етапи, но някои са прераснали в масивни пожари, които са погълнали домове и огромни горски масиви.

Бяха прогнозирани бури за някои райони на Гърция в събота и имаше доклади за мълнии, причинили няколко пожара близо до гръцката столица, с които се справяха пожарникарите.

Най-големият настоящ пожар в Гърция, който причини 20 смъртни случая, горя осми ден в събота в североизточната част на страната.

Пожарникарите откриха 18 тела в гората във вторник, един в понеделник и още един в четвъртък. Тъй като няма съобщения за изчезнали в района, властите смятат, че това може да са мигранти, които наскоро са пресекли границата от Турция. Гръцкият екип за идентифициране на жертви на бедствие е активиран, за да идентифицира останките, и е създадена гореща телефонна линия, на която потенциални роднини на жертвите да могат да се обаждат. Още една жертва - мъж, според съобщенията се опитвал да спаси добитъка си от напредващи пламъци в Централна Гърция - почина в понеделник.

Повече от 290 пожарникари, подкрепени от пет самолета и два хеликоптери, се бориха с пламъците на Еврос. До четвъртък пожарът е изпепелил повече от 75 000 хектара (185 000 акра, 750 квадратни километра) земя, според Службата за управление на извънредни ситуации на Европейския съюз „Коперник“. Коперник е компонентът за наблюдение на Земята на космическата програма на ЕС и използва сателитни изображения, за да предостави картографски данни.

Още 260 пожарникари, четири самолета и три хеликоптера се борят с друг пожар, който е горя от дни на планината Парнита, в северозападните покрайнини на гръцката столица.

С противопожарните сили, разтегнати до краен предел, Гърция призова други европейски страни за помощ. Германия, Швеция, Хърватия и Кипър изпратиха самолети, докато десетки румънски, френски, чешки, български, албански и словашки пожарникари помогнаха на място.

Гърция налага превенция на горски пожари разпоредби, обикновено от началото на май до края на октомври, за ограничаване на дейности като изгарянето на изсъхнала растителност и използването на барбекюта на открито.

От самото начало от тазгодишния сезон на пожарите служители на пожарната служба са арестували 163 души по обвинения, свързани с пожари, каза правителственият говорител Павлос Маринакис в петък, включително 118 за небрежност и 24 за умишлен палеж. Полицията извърши още 18 ареста, добави той.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР