Служители на МВР са извършили претърсвания в имоти на бившия

...
Служители на МВР са извършили претърсвания в имоти на бившия
Коментари Харесай

МВР атакува приятел на Бойко Борисов - претърси бившия шеф на горското в Шумен |

Служители на Министерство на вътрешните работи са направили претърсвания в парцели на някогашния началник на горското в Шумен Бейзат Яхя след позволение на съда. При претърсванията са открити 14 ловни пушки, револвер, ловни титли - меча кожа, еленови рога, както и близо 4000 бутилки алкохол без бандерол.

В един от парцелите са намерени документи за продажба на държавни парцели, за които се допуска, че са закупени от подставени лица. Обиските са осъществени в границите на дело за пране на пари, заяви.

Яхя е досегашен деятел на Движение за права и свободи и доближен до някогашния министър председател Бойко Борисов. В момента неговият наследник Илтер Бейзатов е народен представител от ГЕРБ и е изпълнявал длъжността зам.-директор на ловното стопанство " Паламара ", където Борисов обичаше да ловува.

Бейзат Яхя, за който откри, че е бил сътрудник на някогашната Държавна сигурност, бе освободен от съвета на шефовете на горското по време на първия длъжностен кабинет на Румен Радев. Миналата година обаче депутатът от Демократична България, че ловното стопанство " Паламара " продължава да се управлява от Яхя, откакто неговият шеф Гюнай Кадиров бе уволнен. 

" Според информация от Шуменско му е подреден компромат от компаниите на локалния феодал Бейзат Яхя, тъй че приятелят на Бойко Борисов още веднъж управлява стопанството ", изясни Панев.

В средата на септември 2021 година Панев и шефът на Изпълнителна организация по горите Александър Дунчев направиха видео от ловното стопанство, което в продължение на десетилетие е било със неразрешен достъп за външни лица.

Бейзат Яхя 10 година е бил началник на Североизточното държавно горско дружество, а през април м.г. някогашната министърка на земеделието Десислава Танева от ГЕРБ издаде заповед за негов нов 5-годишен мандат. Впоследствие Яхя бе уволнен със заповед на служебния агроминистър Христо Бозуков.

Разследване на " Сега " разкри, че през 2020 година ловният парк е продал вкусен имот от 12 дка, върху който са издигнати три солидни здания с обща повърхност 842 кв. м., за едвам 83 200 лева Оказа се, че фирмата-купувач " Еколес Венец " ЕООД е дължала на съображение контракт за паричен заем 162 800 лева на шефа в горското Бейзат Яхя. Освен това оценителят в търга Симеон Бънков, който дефинира първична цена на имота от 81 300 лева, е директно обвързван с Яхя. И двамата са в управата на сдружението " Ловно-рибарско сдружение " Паламара ". В организацията е и синът на Яхя Илтер Бейзатов.

Ловното стопанство " Паламара " и локалната община са обичаното място за отдих на Бойко Борисов. През 2013 година избухна скандал, откакто стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били употребявани като въздушни таксита за представители на Министерски съвет. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 година хеликоптерите са направили три полета до региона на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство " Паламара ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР