Служители на музеи, галерии и библиотеки на протест срещу разпределението

...
Служители на музеи, галерии и библиотеки на протест срещу разпределението
Коментари Харесай

Служители на културни институции са недоволни от парите, предвидени за тях в бюджета

Служители на музеи, галерии и библиотеки на митинг против разпределението на проектобюджета за 2022 година. Той планува 5% повече средства за тях по отношение на предходната година, вместо желаните 50 на 100. Протестите се провеждат от национална федерация " Култура " към КТ " Подкрепа " и ще се проведат в цялата страна. Синдикатите припомнят, че заплатите на работещите в културните институти са измежду най-ниските в страната, макар че там работят висококвалифицирани експерти.



Въпреки думите на ръководителя на Бюджетната комисия Любомир Каримански, който съобщи пред NOVA, че във финансовата рамка за 2022 година са планувани още 12 милиона лв., съгласно чиновниците в културните институции те няма да бъдат задоволителни.

Тези 5 % са едно микроскопично нарастване на това, което в системата на нашето бюджетиране се назовава „ субсидирана единица”. От нея зависят освен заплатите на чиновниците, само че и поддръжката на сградния фонд както и реставрацията и грижата за творбите, съобщи шефът на Националната изложба Ярослава Бубнова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР