Служители на ГДБОП участваха в международна операция “TORTA AHOGADA“, проведена

...
Служители на ГДБОП участваха в международна операция “TORTA AHOGADA“, проведена
Коментари Харесай

Над 1 тон кокаин задържан при международна операция с БГ участие


Служители на ГДБОП участваха в интернационална интервенция “TORTA AHOGADA “, извършена от 31 януари до 14 април на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия. Иззет е над 1 звук кокаин и са арестувани 18 души. Престъпната организация, формирана от български, испански, колумбийски и нидерландски жители e направлявала построен и работещ канал за трафик на наркотични субстанции. Трафикът се  e реализира под прикритието на легални търговски покупко-продажби, транспортирани с контейнери на огромни компании спедитори, като наркотичното вещество – кокаин, е било укрито в транспортираната стока.

На 31 януари чиновници на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура задържаха в София близо 550 кг кокаин, импрегнирани в над 6 600 кашона с плодове, импортирани от  Колумбия. При акцията, са арестувани четирима, трима от тях са с повдигнати обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група за трафик на опиати. Иззетото количество кокаин е на стойност над 19 милиона евро. В хода на следствието е открито, че кокаинът е импортиран от интернационална незаконна мрежа, чиято следваща цел е била да провежда на българска територия лаборатория, в която „ химици “ да извлекат наркотичното вещество, а след това то да бъде превозено в Кралство Испания и публикувано в страните от Европейския  съюз.

Задържането на колумбийския кокаин е резултат от присъединяване на България в взаимно следствие против интернационална незаконна наркомрежа дружно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия, Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на Съединени американски щати.

Разследването на интернационалната наркомрежа е почнало от Националната полиция на Кралство Испания преди година и половина. Основание за това са били данни за готвен трафик на кокаин, укрит в кафе, от Колумбия през Гърция към България. След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, следствието продължава на територията и на други страни. На 14 април 2020 година полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с пропит кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за добиване на опиата.

В дейностите по обезвреждане на групата са взели участие повече от 300 полицейски чиновници от разнообразни полицейски организации в Испания (Национална полиция), България, Колумбия (DIRAN), Нидерландия и Съединени американски щати (DEA, HSI и CBP), и със съдействието на Интерпол.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР