Служители на ГДБОП са неутрализирали при спецакция днес организирана престъпна

...
Служители на ГДБОП са неутрализирали при спецакция днес организирана престъпна
Коментари Харесай

ГДБОП с акция срещу група за злоупотреба с еврофондове

Служители на ГДБОП са обезвредили при спецакция през днешния ден проведена незаконна група, която се е занимавала с непозволено асимилиране на еврофондове. Акцията е била на територията на Пернишка област - в Перник, Радомир и с. Ракеловци, предава DarikNews. Тя е на ГДБОП и Специализираната прокуратура. 

Претърсени са пет адреса. Оттам са конфискувани документи, печати на нотариуси и други доказателства за незаконната активност на проведената група. Според събраната досега информация, тя е основана през 2015 година, а неин лидер била бизнесдама от Перник, неколкократно осъждана, в това число за злоупотреби с фондове от Европейски Съюз, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Жената е организирала регистрацията на лица от ромски генезис като аграрни производители, изработвала плановете и всички други нужни документи, с цел да аплайват и да завоюват финансиране по размер 112 на " Програма за развиване на селските региони " - " Създаване на стопанства на млади фермери ". В случая - задачата е била европейско финансиране за производство на биохумус посредством преправка на почвата с калифорнийски червеи. Въпросният биотор все по-често се употребява от българските фермери за производството на разсад.

Със съдействието на ръководителката на групата седем подставени бенефициенти сключили контракти за финансиране по програмата с по 48 000 лева за образуване на производството. След първичната подготовка на лехите за биотор " производителите " получили преводи на първите траншове от по 24 000 лв., като на един тях било предоставено цялостното финансиране от 48 000 лева Изненадваща проверка по осъществяването на договорите обаче открила, че след отпущането на общо 192 000 лева, не е осъществявана никаква активност.

Разследващи разкрили, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое убеждение, а голямата част от средствата разпределила сред участниците в групата. На упрекнатите са наложени ограничения за неотклонение " парична гаранция ", в размер надлежно на 50 000 лева, 25 000 лева и 5000 лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР