Служебното правителство вече е изплатило 288 млн. лв. на пътни

...
Служебното правителство вече е изплатило 288 млн. лв. на пътни
Коментари Харесай

Фаворити и на ГЕРБ: служебната власт захрани пътни фирми с 288 млн. лв.

Служебното държавно управление към този момент е изплатило 288 млн. лева на пътни компании, които са измежду главните получатели на задатъци по инхаус процедурите за автомагистрала " Хемус ", както и измежду компаниите, за които във вторник (28 февруари) служебният районен министър Иван Шишков разгласи, че са икономисали една трета от асфалта на. Това оказва се от отговори на Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ) и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) на въпроси на " ".

В началото на февруари служебният кабинет отпусна над 770 млн. лева за пътища, като 438 млн. лева от тях са предопределени за погашение на отговорности за пътни поправки, възлагани в интервала 2020-2021 година (при третото държавно управление на ГЕРБ), за които не са били обезпечени нужните средства и това сътвори напрежение сред страната и пътния бранш. Изданието е попитало на кои компании са платени въпросните 438 млн. лева

 На На " Хемус " от София до Яна е вложен по-малко асфалт, откри инспекция

В началото на февруари Шишков увери, че в този момент заплащания ще бъдат правени единствено за ремонтите, за които е открито, че са настоящи, тъй като въпросът с главните поправки е останал за решение в Народното събрание. " Капитал " е попитал АПИ за кои задачи и поправки са изплатените средства, само че пътната организация е дала отговор, че не съхранявала информацията в този тип.

По време на предходното съдружно държавно управление беше основана междуведомствена комисия, която трябваше да ревизира точно тези контракти за поддържане на пътищата. Според заключенията на комисията, която прегледа 34 контракта сред АПИ и строителни компании, както и над 900 задачи по тях, съвсем 80% от всичко предоставено е неотговарящо на изискванията на самите поръчки. Това значи, че от общо 3.1 милиарда лева, предоставени по договорите, съвсем 2.5 милиарда лева са предоставени незаконосъобразно.

 През 2022 година са ремонтирани под една трета от обещаните километри През 2022 година са ремонтирани под една трета от обещаните километри

През договорите за настоящ ремонт и поддържане на пътищата третото държавно управление на Борисов разпореждаше огромни поправки като тези на тунелите " Витиня " и " Ечемишка " на " Хемус " да вземем за пример. Когато ремонтът е предоставен като настоящ, за него не се изисква план, строителен контрол или позволение за градеж.

Добре познати компании са получили най-вече пари

Според " Капитал " притежаваната от Велико Желев компания " Хидрострой " и групата компании към нея е получила най-вече от 288-те млн. лева - над 107 млн. лева, като има контракти за поддържане на пътищата в област Варна, Габрово, Разград, Шумен, Хасково, Софийска област, автомагистрала " Марица ".

Компаниите, които непосредствено са свързани с Желев, с изключение на " Хидрострой " са " Пътни градежи - Велико Търново " и " Пътстрой Бургас ", а с изключение на тях импровизирано са свързани и " Инфра специалист ", " АБ " и " Битумина Гмбх ". Според Сметната палата компании от групата бяха получили 200 млн. лева като задатъци по разнообразни контракти, свързани с построяването на " Хемус ".

" Битумина Гмбх " се снабди с над 12 дка до централния столичен парк " Заимов " против 23 млн. лева три месеца откакто взе задатък над 80 млн. лева от държавната " Автомагистрали ".

Компаниите извършват и огромни планове по открити търгове - да вземем за пример " Пътстрой Бургас " тази година довършва северния обход на Бургас за 57 млн. лева

Над 30 млн. лева са получили " Пътинженерингстрой-Т " и " Пътинженеринг " за поддържането в областите Русе, Разград и Търговище. Собственост са на братята Григор и Иван Иванови. Те са съсобственици и в " Пътни градежи - Велико Търново " дружно с Велико Желев, която е получила и 18 млн. лева по линия на договорите си за областите Габрово и Велико Търново.

" Хидрострой ", " Пътни градежи Велико Търново ", " Пътинженерингстрой-Т " и " Пътстрой Бургас ", както и " ВДХ ", която не участва в договорите за поддържане, са и изпълнителите на контракта за Северната скоростна дъга.

" Пътинженерингстрой-Т ", " Пътни градежи - Велико Търново " и " Хидрострой " дружно работят по тунела под Шипка за 358 млн. лева " Пътинженерингстрой-Т " взе участие в обединяване за построяването на сектор от автомагистралата сред Русе и Бяла за 876.5 млн. лева

Фирмите от групата на " Грома холд ", които са още " Европейски пътища " и " Водно строителство - Благоевград ", са получили над една трета от разплатеното от АПИ през февруари или общо 100 млн. лева Те вземат участие в обединявания по договорите за поддържане на пътища в областите Благоевград, Пазарджик, Смолян и Пловдив. Компаниите от групата бяха получили към 274 млн. лева като задатъци по контракти, свързани с построяването, доставки или механзация за " Хемус " към края на 2020 година

Обединение на " Европейски пътища ", " Грома холд ", " Водно строителство - Благоевград ", " Автомагистрали Хемус " и " Пътпроект 2000 " подписа контракт за част от новата автомагистрала Русе - Велико Търново за 660.4 млн. лева през 2022 година В момента " Европейски пътища " и " Водно строителство - Благоевград " извършват контракт за част от пътя Ботевград - Мездра, по който получиха анекс за 111 млн. лева в края на 2020 година и по този начин поръчката към този момент е за 334 млн. Лв.

Компанията " ПСТ Груп " е получила 22 млн. лева по договорите си за поддържане. Тя взе участие в обединявания за областите Видин, Враца, Плевен и Ловеч. По данни на Сметната палата е получила задатъци от близо 55 млн. лева за " Хемус ".

Обединенията с присъединяване на някогашния началник на АПИ Веселин Георгиев, " Пътно поддържане - Сливен, са получили 99% от дължимото им - 11.3 млн. лева Георгиев се прочу със абсурда " Батко и братко ", при който той ръководеше пътната организация и разпореждаше поръчки на компанията на брат си. Впоследствие Георгиев беше оневинен от съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР