Служебното правителство предлага промяна в системата за социално подпомагане, която

...
Служебното правителство предлага промяна в системата за социално подпомагане, която
Коментари Харесай

МC предлага реформа в социалното подпомагане

Служебното държавно управление предлага смяна в системата за обществено подкрепяне, която ще подсигурява опция доста повече хора да имат достъп до обществени помощи и получаваната от тях помощ да се усили.
Промените са заложени в план на разпореждане на Министерски съвет за смяна на Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне. Проектът е оповестен за публично обсъждане . Срокът за публично разискване е до 22 юли.
В момента правото на месечна помощ се дефинира въз основата приход за предходния месец, който е по-нисък от избран диференциран най-малък приход, а основата за установяване на диференцирания най-малък приход е обезпеченият най-малък приход /ГМД/. Размерът на ГМД последно е избран през 2018 година на 75 лева, което не е променено досега.
Предложението на Министерски съвет планува повдигане на процентите, които дефинират правото на помощи, с цел да се осигури опция за повече хора да получат обществено подкрепяне. Например - сега диференцираният най-малък приход се дефинира за хора над 75 години, живеещи сами, като 165 на 100 от обезпечения най-малък приход (ГМД), а се предлага този % да се завиши на 182 на 100.
Според претекстовете с смяната ще стартира процесът на трансформиране на системата за обществено подкрепяне в нов модел, съответен и на визията на Европейска комисия, който постанова и съответни законодателни промени на идващия стадий. В претекстовете към предлагането се напомня, че от 2016 година Европейска комисия насочва рекомендации във връзка с обсега, адекватността и регулярната актуализация на месечните обществени помощи, като последната рекомендация от 2020 година изрично слага условието България да в профил минусите във връзка с адекватността на схемата за най-малък приход. Това постанова да стартира процесът на промяна на общественото подкрепяне още повече, че това към този момент е изискване за пускане на осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност, написа още в мотивите.
Социалните помощи се дефинират въз основата на обезпечен най-малък приход и диференциран най-малък приход. Тези минимални приходи се считат, че са задоволителни да задоволят съществени витални потребности (тоест да се надскочи линията на бедността). Реалността в страната демонстрира, че до момента в който през 2007 година размерът на ГМД е 36,2 на 100 от формалната линия на беднотия, през 2021 година този дял спада до 20,3 на 100. Още по-голям е спадът на относителния дял на ГМД по отношение на различен знак за богатство - минималната работна заплата. Докато през 2007 година относителният дял на ГМД е 30.6 на 100 от минималната работна заплата, през 2021 година този дял е съвсем 3 пъти по-нисък - 11,5 на 100.
Стартирането на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) се обвързва с решаването на този проблем. Европейска комисия чака към 2024 година месечните обществени помощи да не са по-ниски от 30 на 100 от линията на беднотия.
Заинтересовани от смяната уязвими обществени групи към 31.12.2020 година са безработни - 24 335; хора с увреждания-3 056; деца - 31 049; възрастни хора и техните фамилии - 5 078, излиза наяве от плана. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР