Служебното правителство е предприело всички възможни действия за предоговаряне на

...
Служебното правителство е предприело всички възможни действия за предоговаряне на
Коментари Харесай

България е в златната среда по средства от Плана за възстановяване

Служебното държавно управление е подхванало всички вероятни дейности за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), в осъществяване на решението на Народното събрание.

Очакваме квалифицираните промени да бъдат съгласувани с Европейската комисия (ЕК) според описания график. Това увери вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, по време на днешното чуване в Народното събрание.

Пеканов изясни, че процесът по предоговаряне продължава и решението на Народното събрание ще бъде изпълнено дотолкоз, доколкото е допустимо в хода на договарянията с Европейска комисия, която ще има окончателната дума във връзка с препоръчаните промени.

„ Същевременно, задачата ни е да не се допусне закъснение на осъществяването по време на предоговарянето, както и загуба на европейски средства по Плана “, посочи вицепремиерът, представен от Българска телеграфна агенция.

„ България е в „ златната среда “. Получили сме към 25% от средствата по Плана за възобновяване и резистентност. Има доста страни, които са получили доста по-малко. Има 6-7 страни, които изобщо не са създали искане за първо заплащане. Радвам се, че в границите на служебния кабинет успяхме да наваксаме част от забавянето, което се беше получило “, сподели още Атанас Пеканов.

Той предвижда, че допустимо най-скоро откакто приемем нужното законодателство, ще можем да получим второто заплащане.

Вицепремиерът Пеканов изясни малко по малко свършеното от служебното държавно управление по предоговарянето на проекта в частта „ енергетика “.

Той откри воденето на публична преписка, разнообразни срещи на експертно и политическо равнище, както и получен отговор от Европейската комисия, в който е изразена подготвеност за осъществяване на градивен разговор с българските управляващи.

Целта е всички промени по Плана да бъдат изпратени импровизирано на Европейска комисия доникъде на май, след което доникъде на юни да се проведат договарянията с Комисията, а до края на същия месец настояването за изменение да бъде показано публично.

„ Бих желал да уточня, че този график не е изключение за България, защото се чака също през лятото множеството страни членки да показват изменените си проекти в подтекста на REPowerEU “, сподели Пеканов.

В умозаключение, служебното държавно управление е подхванало всички вероятни дейности за осъществяване на Решението на Народното събрание, като чакаме квалифицираните промени да бъдат съгласувани с Европейска комисия според описания график, сподели вицепремиерът.

Българска телеграфна агенция напомня, че измежду измененията, обект на предоговаряне, е включено отпадане на промяната, целяща понижаване на излъчванията на въглероден диоксид от производството на електрическа енергия с 40%, и гарантиране на работата на въглищните централи без ограничаване най-малко до 2038 година

Днешното чуване на вицепремиера Атанас Пеканов в Народното събрание беше инициирано от " Българска социалистическа партия за България ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР